Nagyvilág

Jól jött Blairnek a terrorriadó?

A készülő merényletek sikeres megelőzése valóságos ajándék volt Tony Blair számára – írta pénteki számában a Kommerszant című orosz újság, utalva arra, hogy a brit miniszterelnök népszerűsége az utóbbi idők botrányai miatt mélyrepülésben van.

Tony Blair miniszterelnöksége talán legrosszabb idejét éli, a sorozatos botrányok miatt soha nem látott mélységbe zuhant népszerűsége, és egyre erősebb a követelés, hogy idő előtt távozzon tisztéből. A brit és a nemzetközi sajtó az elmúlt hónapokban „béna kacsaként” kezelte őt. Nem kizárt, hogy ez a hatalmas siker visszavonulásra készteti a Blair távozását követelőket – fogalmazott a lap.

A Kommerszant külön kommentárt szentelt annak, hogy ugyan mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában a legmagasabbra emelték a terrorveszéllyel szembeni készültség szintjét, sem Tony Blair, sem George Bush amerikai elnök nem szakította meg szabadságát. „Csak egy esetben létezik az, hogy tudunk egy készülő terrorista támadásról és mégsem félünk tőle. Akkor, ha pontosan tudjuk, hogy nem fog bekövetkezni” – írta a lap.

Sarkozy talpon

A Kommerszant szerint az amerikai és a brit vezetők gondtalanságának fényében valóságos hőstett volt Nicolas Sarkozy francia belügyminisztertől, hogy lerövidítette szabadságát, és sürgősen találkozott a francia titkosszolgálatok vezetőivel. Persze, Nicolas Sarkozy még csak most készül arra, hogy induljon az elnökválasztáson, és nem távozóban van a politikai színtérről, mint George Bush és Tony Blair – tette hozzá az orosz lap.

Marad a készültség

A történtek után a brit kormány jelezte, hogy a legmagasabb szinten marad pénteken a terrorveszéllyel szembeni készültség Nagy-Britanniában, noha a fő gyanúsítottak őrizetben vannak.

Londoni sajtóértekezletén, amelyen e bejelentést tették, John Reid brit belügyminiszter köszönetet mondott a pakisztáni hatóságoknak, amiért együttműködtek Nagy-Britanniával a brit repterekről az egyesült államokbeli városokba induló repülőjáratok ellen tervezett merényletek megelőzésében, az összeesküvés felszámolásában. Csütörtökön jelentették be Pakisztánban, hogy őrizetbe vettek az ország területén két brit és öt pakisztáni állampolgárt, mert a helyi hatóságok gyanúja szerint e személyek segítséget nyújtottak az összeesküvőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik