Külföld

Izrael nagy hatóerejű rakétákat kért Washingtontól

admin
admin

2006. 08. 11. 17:10

Izrael sürgette katonai szövetségesét, az Egyesült Államokat, hogy minél előbb szállítsa le a korábban megígért, de a libanoni válság miatt visszatartott nagy hatóerejű, élőerő elleni rakétákat - a The New York Times pénteki értesülése szerint a Bush-kormány hamarosan útnak indítja a szállítmányt.

A fürtös robbanófejjel felszerelt, M-26 jelű rakétákra Izrael korábban azért tartott igényt, hogy olyan hagyományos katonai erők ellen vethesse be, amelyek izraeli területeket szállnának meg. Az utóbbi napokban jeruzsálemi tisztviselők azonban közölték: a széles területen taroló, repeszgránáthoz hasonlóan működő fegyvereket a Hezbollah síita szervezet libanoni rakétaállásai ellen tervezik bevetni.

Washington éppen azért tartotta vissza a rakétákat, amelyek eladásáról már döntés született, mert azok alkalmazása nagy számú áldozatot követelne a polgári lakosság körében. A várható diplomáciai tiltakozás miatt amerikai külügyi tisztviselők még halogatni akarták, illetve akarják a fegyverszállítmány elindítását, az újság azonban két név nélküli kormányzati forrástól megtudta, hogy a Bush-kormány hamarosan útnak indítja a fegyvereket Izrael felé. A nevük elhallgatását kérő tisztviselők szerint az Egyesült Államok figyelmeztetni fogja Izraelt, hogy nagy körültekintéssel járjon el, ha lakott területen veti be a rakétákat.

A The New York Times megjegyezte: Izraelnek nyilván azért van sürgős szüksége a rakétákra, mert harci repülőgépekről ledobott bombákkal és egyéb tüzérségi eszközökkel nem tudja elfojtani a Hezbollah katyusatámadásait.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.