Nagyvilág

Szigor és tumultus a reptereken

Több európai repteret részben vagy teljesen lezártak, járatok tucatjait törölték, fokozott ellenőrzés és szigorú szabályok vonatkoznak azokra, akik mégis felszállhatnak. Hatalmas tömegek várakoznak órákon át az egyes légikikötőkben.

Lezárták a londoni Heathrow repülőteret csütörtök reggel az összes érkező járat előtt, kivéve azokat, amelyek már a levegőben vannak – közölte a londoni rendőrség. A nagy-britanniai repülőtereken szigorú biztonsági rendelkezéseket léptettek életbe. Az utasokat arra kérték, hogy a legalapvetőbb holmik (személyi okmányok, gyógyszerek, szemüveg, stb.) kivételével minden poggyászukat utazó poggyászként adják fel, és számoljanak azzal, hogy jelentős késések lesznek a légi forgalomban. Kivételt tesznek a drákói biztonsági intézkedések alól a kisgyermekekkel utazó légi utasok esetében is, akik magukkal vihetnek a fedélzetre a gyermekek számára fontos holmikat is.

A BAA (British Airports Authority) repülőtér-üzemeltető társaság azzal a felhívással fordult a közönséghez, hogy akik légi utazásra készültek a Heathrow repülőtérről, lehetőleg halasszák későbbre tervüket a feltorlódott várakozók nagy száma és a repülőtérre vezető londoni metróvonal állomásain érvénybe léptetett fokozott rendőrségi jelenlét miatt.

Douglas Alexander közlekedési miniszter bejelentette, hogy az összes nagy-britanniai repülőtéren és az országba érkező, illetve onnan távozó valamennyi légi járaton fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. Különös biztonsági intézkedések vannak érvényben az Egyesült Államokba induló járatokon.

Riadó az Egyesült Államokban

Az amerikai belbiztonsági minisztérium is a legmagasabb, terrorveszéllyel szembeni készültségi szintet léptette életbe csütörtök hajnalban a Nagy-Britanniából érkező utasszállítók fogadásánál a londoni merényletkísérletek hírére, és magas, narancsszínű készültségi fokot rendelt el minden, az Egyesült Államokba érkező vagy onnan induló járat esetében.

A nagy-britanniai és egyesült államokbeli terrorkészültségi szintek emelése nyomán Németországban is szigorúbb biztonsági intézkedéseket léptettek életbe csütörtökön.
A részletekkel összefüggésben csupán annyit tudni, hogy az ország nemzetközi repülőterein, elsősorban Frankfurtban – mindenekelőtt a Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba tartó járatok esetében – az utasok fokozottabb átvizsgálását rendelték el.

A hatóságok arra számítanak, hogy a biztonsági intézkedések megszigorítása főként Frankfurtban jelentős késésekhez vezethet, s ezzel összefüggésben az utasokat megértésre, illetve türelemre szólították fel

A német Lufthansa és Air Berlin légitársaságok a terrorveszélyre tekintettel törölte nagy-britanniai úti célú s onnan visszatérő járatai egy részét. A Lufthansa 56 járata közül 26-ot mondott le. Ezek a gépek Heathrow-n szálltak volna le. Az intézkedés mintegy 3500 utast érint. Három légi jármű már útban volt, amikor vissza kellett fordulnia a frankfurti, a hamburgi és a düsseldorfi repülőterekre. Az Air Berlin nem indította útnak nagy-britanniai járatai nagy részét.

Törölt járatok

Európa más országaiban is fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a repülőtereken és más lehetséges terrorcélpontokon annak hírére, hogy a brit hatóságok meghiúsítottak utasszállító repülőgépek ellen készülő robbantásos merényleteket.

Olaszországban ugyan nem rendelték el a legmagasabb szintű terrorriadót, de az olasz Alitalia és a Ryanair ír kereskedelmi légitársaság törölte az Itália és Nagy-Britannia közötti csütörtöki járatokat. Az olaszországi repülőtereken egyébként a megszokottnál nagyabb szigorral zajlik az utasok és a poggyászok ellenőrzése, de nem tiltották ki az utastérből az utazók kézipoggyászát.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő az ország északnyugati részén lévő Santiago de Compostelában rendezett sajtóértekezletén közölte: belügyminisztere, Alfredo Pérez Rubalcaba a reggeli órákban utasítást adott arra, hogy az ibériai állam repülőterein minden részletre kiterjedően fokozzák az ellenőrzést.

Athénban az összes londoni úti célú járatot törölték. Ez a British Airways négy, az Olimpic Airlines három és az easyJet két járatát érinti. Görögország második legnagyobb városának, Szalonikinek a repülőtéri hatóságai egyelőre késleltetik a londoni Gatwickra tartó gépek indulását, és a kézipoggyászokat nem engedik felvinni az utasterekbe.

Stockholmtól Bukarestig


A stockholmi Arlanda repülőtéren egyelőre felfüggesztették a gépek Nagy-Britanniába indítását, és az Egyesült Államokba tartó utasokat a szokásosnál szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá. A koppenhágai légikikötőben, a legjelentősebb skandináviai repülőtéren, amelyen évente mintegy 20 millió utas fordul meg, csütörtökön járatokat töröltek, és sok gép késett. A Scandinavian Airlines System (SAS) légitársaság felfüggesztette, illetve törölte a Heathrow-ra indítandó járatait.

A Tarom román légi közlekedési vállalat közölte, hogy csütörtökön lemondta mind a három londoni járatát. A bukaresti nemzetközi repülőtéren fokozták az utas- és a poggyászellenőrzést, az intézkedés különösen az Egyesült Államokba készülőkre vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik