Nagyvilág

Olajárcsökkenés a riadó után

A világ vezető tőzsdeindexei zuhanni kezdtek, elsősorban az utazási cégek részvényeinek árfolyamcsökkenése volt nagy, de gyengült a font, és csökkent az olaj ára is.

A Bank of America európai vezető közgazdásza szerint nem valószínű, hogy az események nyomán az emberek változtatnának utazási és fogyasztási szokásaikon, legalábbis olyan mértékben nem, ami már a makrogazdasági mutatók alakulásában is megmutatkozhatna.

A légitársaságok és az utazási cégek vesztettek sokat

A terrorriadó azonban világszerte a veszteségzónába rántotta a vezető tőzsdemutatókat: közép-európai idő szerint délután öt óra után a londoni FTSE-100 index 30,70 pontos, a frankfurti DAX-30 mutató 65,10 pontos csökkenést jelzett, míg a Wall Streeten a mutatók már magukhoz tértek: a nyitáskori veszteségek után a DJIA ipari mutató már 24,73 pontos, az összetett Nasdaq index 3,53 pontos nyereségnél járt.

A tőzsdéken elsősorban a légitársaságok részvényei kerültek nyomás alá: Londonban a British Airways 4 százalékkal, Párizsban az Air France-KLM papírjai több mint 3 százalékkal estek. A frankfurti börzén 6,7 százalékkal estek a legnagyobb európai utazási konszern, a TUI részvényei, a Lufthansáé 4,5 százalékkal.

A TUI az események nyomán hosszabb távon nem vár visszaesést az utazási kedvben, hasonlóan a tavaly július 7-i londoni metrómerénylet utóhatásaihoz.

A font és az olaj is gyengült

A font árfolyama eladási nyomás alá került, 1,4788 euróra, illetve 1,9012 dollárra esett. Délután öt után a font már visszakapaszkodott, és 1,8887 dollárt ért.

Ugyanakkor emelkedett a “válságbiztos” svájci frank árfolyama: egy euróért 1,5734 svájci frankot adtak, de később a frank gyengült: 1,5790-re.

Az olaj ára gyorsan esett arra a nem túl megalapozott várakozásra, hogy a légiforgalom bizonyára visszaesik. A nyersolaj ára több mint 1 dollárral esett csütörtökön a meghiúsított londoni merényletkísérletet követő légiforgalmi zűrzavar közepette: számos légitársaság törölte járatait. Az OPEC ellenben nyilatkozatot adott ki arról, hogy a világ olajellátása jelenleg bőséges, de ha bármilyen fennakadás lenne, az OPEC kész pótolni minden mennyiséget.

Közép-európai idő szerint öt óra után a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta szeptemberi jegyzése 1,60 dolláros csökkenéssel 74,75 dollárnál járt. Az északi-tengeri Brent szeptemberi határidőre 1,53 dollárral 75,75 dollárra lett olcsóbb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik