Nagyvilág

Bush tudott a terrortámadásról

Egyes hírek szerint az al-Kaida áll a meghiúsított terrortámadás mögött, melynek pontos időzítését egyelőre nem tudni, azonban a katasztrófa megjósolhatatlan pusztítást okozott volna a brit belügyminiszter szerint. Hazánk nem kapott fenyegetést.

George Bush amerikai elnök legalább vasárnap óta tudott a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közötti légi járatok ellen szőtt terrorista összeesküvésről. Tony Snow fehér házi szóvivő elmondta: George Bush elnök vasárnap 47 perces telefonbeszélgetést folytatott az ügyről Tony Blair brit kormányfővel. Szerdán azután ismét beszéltek egymással – tette hozzá. Ez volt az a nap, amikor Bush jóváhagyta azt az utasítást, amellyel megemelték a terrorkészültség szintjét.

Bush elnök csütörtökön nyilatkozott a terrorfenyegetésről a Wisconsin állambeli Green Bayben. Az elnök szerint az “iszlám fasiszták” mindent eszközt felhasználnak arra, hogy csapást mérjenek a szabadságot szerető Amerikára, de a kormány megvédi a nemzetet. Részletek >>


A brit rendőrség őrizetbe vett csütörtökre virradó éjjel London térségében 21 személyt, akik nagyszabású terrorakcióra készültek. A Sky News úgy tudja, hogy a gyanúsítottak mindegyike pakisztáni vagy dél-ázsiai származású brit állampolgár. A merényletre készülők terve az volt, hogy kézipoggyászukban viszik a fedélzetre a robbanószerkezetet. Michael Chertoff belbiztonsági miniszter a merénylettervek csütörtök reggeli felfedése után szintén arról beszélt, hogy a tervezett végrehajtási mód az al-Kaida terrorhálózatra enged következtetni.

A legfejlettebb robbanószer

A brit rendőrség arra gyanakszik, hogy “folyékony vegyi anyagot” tartalmazó robbanószerkezettel akarták a merényleteket elkövetni. „Úgy vélem, a merényletre készülő szervezet legfontosabb tagjait elfogtuk” – nyilatkozta John Reid brit belügyminiszter, aki szerint megjósolhatatlan pusztítást okozott volna, ha a terroristáknak sikerül végrehajtaniuk tervüket.

Bob Baer, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori szakértője hangsúlyozta: a terroristák a repülőtéri biztonsági felügyelet kikerülésére a legmodernebb technikákat és talán az eddig használt legfejlettebb robbanószert alkalmazták volna.

Egyebek között olyan, háztartási boltban megvásárolható vegyszereket csempésztek volna a repülőgépek fedélzetére, amelyeket repülés közben kevertek volna össze. A detonátor sem lett volna gond, ma már egy golyóstollból is lehet robbanószerkezetet készíteni – tette hozzá a szakértő.
Andrea Sella amerikai vegyészprofesszor úgy vélte, hogy olyan különleges, TITP-nek nevezett folyékony robbanóanyagról van szó, amely teljesen eltér a hagyományos robbanószerektől. Ez a keverék nem tartalmaz nitrogént és például a dinamittal vagy a plasztikbombával szemben nem okoz lángokat robbanáskor.


Globális méretű akció


A letartóztatott személyek három amerikai légitársaság – a United, az American és a Continental – járatai ellen készültek robbantásos merényletre – közölte két amerikai terrorelhárító illetékes csütörtökön. A terroristák mintegy 10 légi járat egyidejű felrobbantására tettek kísérletet, sajtóértesülések szerint a Londonból, Manchesterből és Glasgow-ból felszálló járatok voltak a célpontok. A merénylők által megcélzott járatok száma, úticélja és a merényletek időzítése ügyében még folytatódik a nyomozás.


A Scotland Yard terrorizmus ellenes részlegének vezetője szerint a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között közlekedő utasszállító repülőgépek elleni merényletek tervezése “globális méretekben” folyt. Peter Clarke csütörtöki londoni sajtóértekezletén közölte: a hírszerzési értesülések azt jelezték, hogy “transzatlanti utassszállító repülőgép felrobbantására készültek a merénylők. A robbanószerkezeteket az Egyesült Királyságban készítették volna és brit repülőtereken vitték volna fel” a repülőgépre.


Elmondása szerint a nyomozás során “páratlan mértékű megfigyelést hajtottak végre a biztonsági szervek, amelyek emberek nagy csoportjának találkozóit, mozgását, utazását, pénzkiadásait és szándékait követték nyomon, szoros nemzetközi együttműködésben.” Clarke közölte, hogy még jelenleg is folynak házkutatások számos magánlakcímen, üzleti érdekeltségnél Londonban és máshol.


Nagy-Britanniában ötfokozatú terrorriasztási rendszer van érvényben augusztus elsejétől: alacsony, mérsékelt, jelentős, komoly és kritikus. Csütörtökön a “kritikus” – a közvetlen, bármikor várható terrortámadás veszélyét jelző – szintet léptették életbe, míg a megelőző napokban Nagy-Britanniában a terrorfenyegetettség veszélye “komoly” volt, ami azt jelentette, hogy “nagyon valószínű” egy terrortámadás.


Magyarország: konkrét fenyegetés nem érkezett


A Nemzetbiztonsági Hivatal a partnerszolgálatok együttműködési rendszerének keretében időben megkapta a szükséges tájékoztatást. A magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese az MTI érdeklődésére közölte: a kapott tájékoztatás tartalmazta a bizonyos légi járatokat fenyegető terrorista akcióra vonatkozó ismereteket, és lehetővé tette, hogy a Ferihegyi repülőtéren is megtegyék a szükséges biztonsági intézkedéseket.


Ennek nyomán vezették be Ferihegyen is azt az intézkedést, amely a legszükségesebb, kis tárgyakra korlátozza a személyi poggyásznak az utastérbe felvihető részét (így az úti okmányok, orvosi utasításra szedett gyógyszerek, tok nélküli szemüvegek vagy kontaktlencse, de kontaktlencse-folyadék már nem). A beérkezett információ nem tette szükségessé azt, hogy ezt az intézkedést kiterjesszék olyan járatokra, amelyek nem Nagy-Britanniába vagy az Egyesült Államokba repülnek, illetve nem onnan érkeznek vagy nem ott van átszállásuk, és nem tett szükségessé más lépéseket sem.


A partnerszolgálatok együttműködési rendszerének keretében beérkezett információról az is elmondható, hogy nem tartalmaz Magyarországra, magyar légijáratra vonatkozó konkrét fenyegetést – közölte a nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik