Külföld

Izrael telefonon agitál a Hezbollah ellen

admin
admin

2006. 08. 09. 12:04

Izrael röplapokon és telefonhívásokban próbálja a Hezbollah ellen hangolni a libanoni lakosságot.

Izraeli repülőgépek ezrével szórtak le szerdán olyan röplapokat Bejrútra, amelyek arról próbálják meggyőzni a libanoni lakosságot, hogy a síita Hezbollah szervezet miatt kell elszenvedniük a háború borzalmait. Hasonló tartalmú telefonhívások érkeztek sok libanoni előfizető mobil-, illetve vonalas telefonjára.

A libanoni állampolgároknak címzett, „Izrael Állam” aláírást viselő röplapok szerint Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője „a tűzzel játszik, és Libanon áll emiatt lángokban”. A röplap szerint hamis Naszrallah állítása, amely szerint a Hezbollah azért „támadta meg Izraelt” (ejtett foglyul két izraeli katonát izraeli területen), mert el akarta érni a zsidó államban fogva tartott libanoniak kiszabadulását. A röplap szerint ezt tárgyalások révén is elérhette volna, nem kellett volna ehhez pusztító háborúskodásba döntenie egész Libanont.

A hasonló tartalmú, hangfelvételről bejátszott telefonhívások szövege szerint a libanoni lakosságnak nem érdemes a Hezbollah pártjára állnia. „Gondolkozzatok el azon, kik ezek, akik élő pajzsként használnak fel benneteket, kik ezek, akik házaitok közül lövöldöznek, kik ezek, akik egerek módjára rejtőzködnek” – mondja kifogástalan, klasszikus arabsággal egy férfihang.

A telefonhívások voltaképpen meg is előzték a röplapok leszórását, az első ilyen üzenetről július 19-én adtak jelzést az ország déli részén fekvő Szaida (Szidón) városából. A libanoni távközlési miniszter, Marván Hamáde közölte egy tévényilatkozatában, hogy a 972-es nemzetközi előhívószámú (vagyis az izraeli) hálózatból érkeznek ezek a hívások, de kerülő úton, olasz és kanadai telefonközpontokon keresztül. A miniszter jelezte: Bejrút kérte a két említett ország távközlési hatóságait, ne továbbítsák ezeket a hívásokat libanoni telefonokra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.