Nagyvilág

Az iraki háború miatt bukott a demokrata szenátor

Joseph Lieberman amerikai demokrata párti szenátor – az iraki háború egyik legfőbb támogatója a demokrata párt táborában – vereséget szenvedett a novemberi kongresszusi választásokkal kapcsolatos connecticuti előválasztáson.

A szavazókörzetek 98 százalékának eredményei alapján Lieberman vetélytársa, Ned Lamont multimilliomos a voksok 52 százalékát szerezte meg. A vereség, amelyet már maga Lieberman is elismert, már csak azért is súlyos presztízsveszteség a hivatalban lévő connecticuti szenátor számára, mert legyőzője politikai tapasztalatokkal nem rendelkező, a közvélemény előtt kevéssé ismert személyiség – írja a BBC.


Függetlenként indul

A győztes Ned Lamont teljes mértékben az iraki beavatkozás bírálatára, az Irakban szolgáló amerikai katonák hazahozatalának követelésére alapozta Liebermannal szembeni kampányát. Bírálta ellenfelét azért is, mert baráti kapcsolatokat ápol George Bush republikánus párti elnökkel.

Lieberman, aki a Demokrata Párt alelnökjelöltje is volt (2000-ben), három hatéves időszakon át szolgált demokrata párti szenátorként. Veresége azt jelenti, hogy 18 év után először nem lesz jelen a szenátusban a Demokrata Párt embereként. Vereségének elismerésével egyidejűleg azonban bejelentette, hogy a történtek után független jelöltként kíván indulni a szenátusi választáson.


Kampánytéma a háború

A Lieberman – az iraki háború lelkes támogatója – által elszenvedett vereség megfigyelők szerint fontos jelzés a novemberi kongresszusi választások előtt, mert tükrözi az amerikai közvélemény ellenszenvét az iraki beavatkozással szemben. A Demokrata Párt a lehető legnagyobb mértékben ki akarja használni ezt a közhangulatot a novemberi félidős választásokon.

Az amerikaiak csupán 56 százaléka elégedett az általa választott párt kongresszusi képviselőivel – áll a Washington Post és az ABC televíziós csatorna által rendelt közvélemény-kutatásban. Az eredmény szinte azonos az 1994-ben mért adatokkal, amikor a demokraták a kongresszus mindkét házában súlyos vereségeket szenvedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik