Nagyvilág

Václav Klaus megegyezést sürget

Közös tanácskozásra hívta meg szerda délelőttre a Hradzsinba a cseh parlamenti pártok elnökeit Václav Klaus államfő, hogy együtt próbáljanak meg kiutat találni a júniusi választások után kialakult belpolitikai helyzetből.

Václav Klaust aggasztja, hogy több mint két hónappal a képviselőházi választás után sem sikerült megválasztani az alsóház vezetőit, s nem vezettek eredményhez az új kormány felállításáról szóló eddigi tárgyalások sem – indokolta kedden a tanácskozás összehívását Petr Hájek, elnöki szóvivő.

Az államfő, aki korábban külön-külön tárgyalt az egyes pártelnökökkel, most a kialakult helyzet lehetséges megoldásáról egy közös tanácskozáson szeretne eszmét cserélni – jegyezte meg a szóvivő. A parlamenti pártok elnökei kedvezően reagáltak az államfő meghívására.


Patthelyzet

Közvetlenül a voksolás után Mirek Topolánek, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnöke kapott megbízatást Klaustól a kormányalakítási tárgyalásokra. Topoláneknek sikerült ugyan gyorsan összehoznia egy hárompárti jobbközép koalíciót, de az végül is életképtelennek bizonyult, mert a 200 tagú alsóházban ugyanúgy 100 mandátuma lett volna, mint a másik oldalon álló szociáldemokratáknak és kommunistáknak.

A polgári demokraták vezetősége hétfőn azt ajánlotta a nem kommunista pártoknak, hogy tegyék lehetővé egy kisebbségi polgári demokrata kormány létrehozását. Az elképzelés azonban eddig nem talált támogatásra. Topolánek bejelentette, hogy ha ezt a javaslatot a többiek véglegesen elutasítják, pártja az előrehozott választást fogja szorgalmazni.


Ki lesz kormányon?

A szociáldemokraták és a kommunisták azonban határozottan elutasítják az idő előtti választást azzal érvelve, hogy eddig még senki sem kapott kormányalakítási megbízatást, holott az alkotmány három ilyen kísérletet ír elő. Jirí Paroubek távozó kormányfő, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke azt szorgalmazza, hogy az új kormányról a két legnagyobb párt, tehát a polgári demokraták és a szocialisták közösen döntsenek. Topolánek azonban erről eddig nem volt hajlandó tárgyalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik