Nagyvilág

Megverték börtönőrei a palesztin házelnököt?

Szívpanaszokkal és légzési nehézségekkel kórházba szállították hétfőn a palesztin törvényhozási tanács elnökét, Abdel-Azíz Duejket, akit előző nap vett őrizetbe az izraeli hadsereg - közölte Duejk szóvivője, aki szerint a politikust az izraeli börtönőrök bántalmazták.

“Nem verték meg a börtönőrök. (…) Tudjuk, hogy szédült, és szívpanaszai voltak, ezért kapott orvosi kezelést” – mondta a hadsereg egyik szóvivője, aki cáfolta a feltételezést, mely szerint a palesztin házelnököt bántalmazták.

Duejket, a kormányzó Hamász iszlámista palesztin csoport egyik magas rangú tagját vasárnap vették őrizetbe izraeli katonák Ciszjordániában, és izraeli katonai börtönbe vitték. A hadsereg közlése szerint Duejket Jeruzsálembe szállították kórházba, ahol kezelést kap és felépüléséig marad, majd visszaszállítják a börtönbe.

Júniusban Izrael nyolc palesztin kormánytagot és 23 parlamenti képviselőt vett őrizetbe, miután palesztin fegyveresek elrabolták Gilad Salit izraeli tizedest. Az Interparlamentáris Unió (IPU) kedden sürgette Izraelt, hogy engedje el a fogva tartott palesztin törvényhozókat. Genfben kiadott nyilatkozatában a 146 nemzeti parlamentet összefogó szervezet nagy aggodalommal szólt Duejk őrizetbe vételéről és fogva tartásáról.

“Az IPU felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy tanúsítsanak mérsékletet és tiszteletet a parlamenti mandátum és a parlament intézménye iránt, amelynek elnökségével az idei választások után bízták meg Duejket. Ezért felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy haladéktalanul bocsássák szabadon őt és a Palesztin Törvényhozási Tanács más tagjait, akiket júniusban őrizetbe vettek” – olvasható a genfi nyilatkozatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik