Nagyvilág

Sorozatos csapások Dél-Libanonban

Az izraeli harci gépek két hullámban támadtak egy dél-libanoni falut, a Hezbollah pedig válaszcsapást indított. Az izraeli légitámadásban megsemmisült az utolsó rögtönzött híd is a libanoni Lítáni folyón, elvágva ezzel a harcoktól sújtott környékre tartó segélyszállítmányok egyik fő útvonalát.

Libanoni biztonsági források arról számoltak be, hogy izraeli harci gépek két hullámban támadták a két ország határa mentén fekvő Bint-Dzsbeil települést. Az első támadás során az izraeli harci gépek egy olyan házat romboltak le, ahol 17 ember keresett menedéket a faluból. A nem sokkal később bekövetkezett, második légi csapásban két szomszédos épület semmisült meg, amelyben 30 személy tartózkodott.


A szándékosság vádja


Egy izraeli katona a Hezbollah fegyvereseivel vívott harcokban vesztette életét hétfőn a dél-libanoni Bint-Dzsbeilben, további négy katona pedig könnyebben megsebesült- jelentette be az izraeli hadsereg. Katonai források szerint még mindig tartanak a harcok a faluban, amely a libanoni síita szervezet egyik erődjének számít. Az al-Arabíja dubaji hírtelevízió előzőleg három izraeli katona halálát jelentette Bint-Dzsbeilből részletek említése nélkül.


Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök szándékos mészárlással vádolta meg az izraeli hadsereget az Arab Liga bejrúti külügyminiszteri értekezletének megnyitóján. A külügyminiszterek zárt ajtók mögött tanácskoznak a libanoni főváros központjában, a kormány székházában.


A helyzetet nehezíti, hogy az izraeli légitámadásban megsemmisült az utolsó rögtönzött híd is hétfőn a libanoni Lítáni folyón, elvágva ezzel a Szúr (Türosz) kikötővárosba és harcoktól sújtott környékére tartó segélyszállítmányok fő útvonalát – jelentette be Christopher Stokes, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet igazgatója Bejrútban.


Fokozódó veszteségek

Mohamed Dzsavad Halifa libanoni egészségügyi miniszter hétfői közlése szerint az izraeli offenzívában mostanáig 925 ember vesztette életét, és több mint 75 eltűnt, akik feltehetően már szintén nincsenek az élők sorában.A bejrúti kormány illetékes bizottsága ugyanakkor legalább 928 polgári személy haláláról számolt be, akiknek 30 százaléka 12 éven aluli gyermek. A hadsereg és a csendőrség tagjai közül 30-an estek el a harcokban.


A Hezbollah 51 fegyveresének halálát ismerte el, szövetségese, a síita Amal szervezet hét harcost vesztett. Az Ahmed Dzsibril vezette Népi Front Palesztina Felszabadításáért-Főparancsnokság Szíria-barát palesztin szervezet egy fegyveresének halálát jelentette be. A konfliktusban életét vesztette az ENSZ Ideiglenes Libanoni Haderejének (UNIFIL) négy megfigyelője is. Libanonban a halottak összesített száma mindezekkel együtt 1021-re emelkedett, és 3369-en sebesültek meg a bejrúti kormánybizottság szerint. Izraelben az összesített adatok szerint 94 ember halt meg rakétatámadásokban és harcokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik