Nagyvilág

Mélyponton Merkel népszerűsége

Idei mélypontjára süllyedt a német keresztény pártok és Merkel kancellár népszerűsége a Berlinben hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatok szerint.

Vesztett népszerűségéből Angela Merkel kancellár is, aki a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és a kereszténydemokrata Wolfgang Schauble belügyminiszter mögé, a harmadik helyre esett vissza, noha előzőleg hónapokon keresztül toronymagasan vezette a német politikusok támogatottságát tükröző skálát.


Fogyó százalékok

A Forsa közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a kereszténydemokrata-keresztényszociális unió 31 százalékon áll, két százalékkal veszítve egy héttel ezelőtti népszerűségéből, s két százalékkal előzve meg a nagykoalíciós partner szociáldemokratákat. A harmadik helyen az ellenzéki Szabad Demokrata Párt (FDP) áll 14 százalékkal, megelőzve az ugyancsak ellenzéki, s egyaránt 10 százalékos zöldek pártját és a Baloldali Szövetséget.

Mind több jel utal arra, hogy a Merkel vezette Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) saját profilját keresi a szociáldemokratákkal alkotott nagykoalícióban. A CDU-n belül egyre több közvetett bírálat éri a pártelnök-kancellárt, akinek a kormányalakítást követő eufória és a labdarúgó-világbajnokság alatti páratlan összefogás eltűnése után egyre inkább felróják, hogy elmaradt a tavaly szeptemberi parlamenti választásokon csalódást okozó szereplés okainak elemzése, és nem halad a kellő ütemben a kereszténydemokraták megújulását célzó, belső programvita.


Életre szóló hazugságok

A párt tartományi vezetői közül többen azzal vádolják Merkelt, hogy túl sok kompromisszumot köt a szociáldemokratákkal, ami ahhoz vezet, hogy a CDU rohamosan veszít törzsválasztóiból anélkül, hogy új támogatói rétegeket nyerne meg magának. Néhány tekintélyes kereszténydemokrata tartományi politikus egészen odáig elment, hogy a napokban felszólította Angela Merkelt és a pártvezetést: hagyjon fel az olyan „életre szóló hazugságokkal”, hogy például az alacsonyabb adók a beruházások élénküléséhez vagy új munkahelyek teremtéséhez vezetnek.


Ezen túlmenően elsősorban az elengedhetetlen egészségügyi reform végrehajtásának vontatottsága miatt bírálják a kancellár asszonyt, akit a koalíciós partner szociáldemokraták sem éppen kímélnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik