Nagyvilág

Putyin leállítaná a libanoni harcokat

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta vasárnap, hogy azonnal le kell állítani az ellenségeskedéseket Libanonban. Az orosz elnök szerint a konfliktus máris több száz halálos áldozatot követelt, és humanitárius katasztrófa szélére sodorta a térséget.

Tony Blair brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésében mindketten kiemelték a közel-keleti válság átfogó rendezésének szükségességét, és szorgalmazták a békefolyamat felújítását.
A Blair kezdeményezésére létrejött beszélgetésben szó esett a libanoni háborúval kapcsolatos francia-amerikai biztonsági tanácsi határozati javaslatról is – olvasható a Kreml által kiadott közleményben.

Arról nincs szó e közleményben, hogyan vélekedett Putyin a javaslatról, de mind Párizsban, mind Washingtonban azt mondták korábban illetékesek, hogy a Biztonsági Tanács többi 13 tagja (köztük a vétójoggal rendelkező Oroszország) biztatóan fogadta a határozati javaslatot. A libanoni kormány azonban elutasította a francia-amerikai indítványt, mert az – érvelése szerint – elfogult Izrael iránt, és ellentétes Libanon érdekeivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik