Nagyvilág

Libanon elutasítja az ENSZ BT-határozattervezetet

A libanoni kormány elutasítja a francia-amerikai ENSZ biztonsági tanácsi határozattervezetet a jelenlegi formájában, és kérni fogja a szöveg módosítását - közölte egy kormányilletékes szombat este a francia hírügynökséggel.

“A libanoni kormány ellenzi a francia-amerikai határozattervezetet és elküldte ENSZ-képviselőjének, Tárek Mitri ügyvezető külügyminiszternek a libanoni követeléseket magában foglaló módosított szöveget” – közölte az illetékes.


Eltérő vélemények


Fuád Szinjóra libanoni kormányfő a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva azt közölte, hogy a határozattervezet nem megfelelő. Nuhad Mahmúd libanoni külügyi illetékes szintén közölte,hogy Bejrút nem támogatja a határozattervezetet, feltehetően azért, mivel a dokumentum nem szólít fel azonnal izraeli kivonásra Libanonból.

“Az a benyomásom, hogy jól fogadták (a határozattervezetet)” – mondta az ENSZ-nagykövet újságíróknak. A nagykövetnek nem állt módjában kommentálni azt az értesülést, hogy a libanoni kormány a jelenlegi formájában elutasítja a határozatot, miután a bejelentés nem érkezett meg New Yorkba a tanácskozás megkezdése előtt.

A Nyugat is sokat kockáztat Libanonban

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia komoly kockázatot vállalt, amikor kiállt a Libanon ellen indított izraeli invázió mellett, mert az izraeli hadsereg esetleges kudarca alááshatja a két angolszász állam közel-keleti pozícióit. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a Libanonban tomboló harcokat “egy új Közel-Kelet születését kísérői fájásoknak” nevezte.

Üdvözölte és abszolút létfontosságú első lépésnek nevezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának a libanoni ellenségeskedés leállítására vonatkozó határozattervezetét szombat este Tony Blair brit kormányfő. “Jelenleg az első számú feladat a határozat lehető leggyorsabb elfogadása, majd pedig az állandó tűzszünet elérése, illetve azoknak a feltételeknek a megteremtése, amelyek elejét veszik a háborúskodás kiújulásának” – mondta Blair a BBC televíziónak.


Németország is üdvözölte vasárnap a libanoni ellenségeskedések beszüntetésére felszólító határozattervezetet, amelyet az Egyesült Államok és Franciaország terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé.


A német vezetők közül elsőként Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter szólalt meg, pozitívnak nevezve és a berlini diplomácia támogatásáról biztosítva a tervezetet. Ugyancsak pozitívan értékelte a külügyminiszter Ehud Olmert izraeli miniszterelnök azon, először a hét közepén megfogalmazott óhaját, hogy Németország vegyen részt a tervek szerint felállítandó nemzetközi erőkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik