Nagyvilág

Izrael tovább folytatta offenzíváját

Az izraeli légierő vasárnapra virradóra bombázott a kelet-libanoni Bekaa-völgyben két utat, valamint a fővárostól északra fekvő Akkar tartományban két hidat - közölte a libanoni rendőrség.

Az egyik légitámadás célpontja a Bejrúttól mintegy 50 kilométerre keletre fekvő Zahle településtől 1 kilométerre volt, míg a második az út 3 kilométerre nyugatabbra lévő szakaszát vette célba. Egy légitámadás használhatatlanná tette a Bekaa-völgyben az Ainatába vezető utat.

A rendőrség tájékoztatása szerint két légitámadás megrongált két hidat a Szíriával szomszédos észak-libanoni Akkar tartományban. Az izraeli hadsereg vasárnap hajnalban megerősítette, hogy elesett egy tartalékos katonája, másik 21 katona pedig megsebesült a dél-libanoni Aita as-Saab faluban a Hezbollah fegyvereseivel vívott harcban. A katona, akinek nevét nem tették közzé, volt az első tartalékos, aki a július 12-én kezdődött libanoni offenzíva során elesett. A konfliktusban összesen 46 izraeli katona halt meg.


A Hezbollahh rakétazáporral válaszolt


Rakétazáport zúdított a libanoni síita Hezbollah a határhoz közeli izraeli Kirjat-Smonára és más észak-izraeli városokra, s e támadásokban legkevesebb kilenc ember meghalt, 12 súlyosan, nyolc könnyebben megsérült kórházi és rendőrség források szerint.
A Vörös Dávid-csillag igazgatója, Eli Beán azt közölte, hogy az egyik lövedék eltalált egy házat Kfar-Gileádiban, sokan megsérültek, többen súlyosan. A katonai rádió beszámolója szerint egy zsinagógát is találat ért.

Őrizetbe vették a palesztin parlament elnökét

Izraeli katonák őrizetbe vették a palesztin parlament elnökét szombat éjszaka ciszjordániai házánál – közölték palesztin illetékesek. A parlamenti elnök hivatalának vezetője és biztonsági illetékesek elmondták, hogy mintegy 20 izraeli katonai jármű vette körül Abdel-Azíz Duejknak, a palesztin törvényhozási tanács elnökének házát, és őrizetbe vették a politikust.

Abdel-Azíz Duejk a kormányzó Hamász iszlámista szervezet tagja. Az izraeli hadsereg megerősítette az őrizetbe vétel hírét, de magyarázatot nem adott a lépésre. Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló elítélte Duejk őrizetbe vételét és a parlamenti elnök, valamint más kormányilletékesek elengedését követelte.

Izraeli írók követelnek tűzszünetet Libanonnal

Nyílt levélben sürgette három neves izraeli író a Háárec című lap vasárnapi számában, hogy a jeruzsálemi kormány azonnal kössön tűzszünetet Libanonnal. “Felszólítjuk az izraeli kormányt, hogy azonnal kössön kölcsönösen elfogadott tűzszünetet” Libanonnal – írta levelében Dávid Groszman, Avráhám B. Jehósua és Ámosz Oz.

Mindhárman hangsúlyozták ugyanakkor, hogy elfogadják a “védelmi célú izraeli katonai offenzívát” a libanoni síita Hezbollah ellen. “A mi szemünkben igazságos, önvédelmi, morálisan indokolt hadműveletről van szó, amely megfelel a nemzetközi törvényességnek egy ellenséges országból induló agresszióval szemben” – írták, utalva arra, hogy július 12-én a Hezbollah Izraelben elrabolt két katonát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik