Nagyvilág

Irán az olajfegyvert is kész bevetni

Irán nem hagy fel nukleáris programjának folytatátáról a BT-határozat ellenére sem.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozata, amely felszólította Iránt urándúsításának felfüggesztésére, nem befolyásolja Teherán eltökéltségét nukleáris programjának folytatására – jelentette ki vasárnap Ali Laridzsáni, az iráni legfőbb nemzetbiztonsági tanács titkára, a nukleáris ügyek főtárgyalója.


Törvénytelen a BT-határozat

Laridzsáni teheráni sajtókonferenciáján leszögezte: “Továbbra is érvényesítjük az irániak jogát a nukleáris erőre, ahogyan az az atomsorompó egyezményben szerepel, és azt e jogunk megtagadása ezt nem befolyásolja.


Az iráni politikus törvénytelennek nevezte a BT határozatát és közölte: Irán nem tartja magát az abban megjelölt augusztus 31-i határidőhöz. Egyúttal bejelentette, hogy Irán kiterjesztheti nukleáris tevékenységét és bővítheti a technológiát, beleértve az urándúsításnál alkalmazott centrifugákat.


Olajfegyver


A BT határozata gazdasági és diplomáciai szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha Irán augusztus végéig nem függeszti fel nukleáris programját. Irán nem akarja bevetni az olajfegyvert, de rákényszerülhet erre, hogy úgy bánnak vele – jelentette ki vasárnap Ali Laridzsáni, Teherán főtárgyalója nukleáris ügyekben.


“Nem akarjuk az olajfegyvert alkalmazni, ők akarják ezt ránk kényszeríteni. Iránnak meg kell tudnia védeni saját jogait az ő magatartásukkal arányos módon” – mondta sajtóértekezletén a magas rangú politikus azokra az országokra utalva, amelyek Teheránt le akarják beszélni nukleáris programjáról. Irán a világ negyedik legnagyobb olajexportőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik