Nagyvilág

Kémkedéssel vádolnak egy indiai diplomatát

Kiutasítottak szombaton Pakisztánból egy indiai diplomatát, mert - a pakisztáni külügyminisztérium szerint - "nemkívánatos tevékenységet" folytatott. Válaszul India is kiutasított egy pakisztán diplomatát.

Egy névtelenül nyilatkozó pakisztáni kormány-tisztségviselő közölte hírügynökségekkel: a pakisztáni biztonsági szolgálat emberei “tetten érték” az indiai diplomatát, amint bizalmas pakisztáni okmányokat vett birtokába. Az Újdelhit Iszlámábádban képviselő indiai főbiztosság helyettes vezetője megerősítette a kiutasítás hírét, de tagadta, hogy a kiutasított indiai diplomata – a főbiztosság vízumügyekben illetékes ügyintézője – törvénytelen tevékenységet végzett volna.


India visszavágott


Néhány órával az indiai diplomata kiutasítása után egy indiai hírügynökség jelentette, hogy Újdelhi is kiutasított válaszul egy pakisztáni diplomatát. Az indiai külügyminisztérium egy névtelenül nyilatkozó illetékese megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy az indiai külügyminisztérium egyúttal “erőteljes tiltakozását” fejezte ki Pakisztán újdelhi főbiztosságánál (diplomáciai képviseleténél).


Ingatag béke

A két dél-ázsiai állam három háborút vívott egymással, amióta (1947-ben) elnyerték függetlenségüket Nagy-Britanniától. Újdelhi vádja szerint Iszlámábád jelenleg is támogatja India Dzsammu és Kasmír államában a terület Indiától való elszakításáért harcoló muzulmán szakadárokat.


Az utóbbi években mindkét fél bizalomerősítő lépéseket tett a feszültség csökkentése végett. Magas szintű találkozók jöttek létre a két állam vezetői között, enyhítették a vízumelőírásokat, újraindították az éveken át szünetelő autóbuszjáratokat a két ország között, élénkítették a két ország gazdasági együttműködését. A két atomhatalom közti békesség azonban a feszültség enyhülése ellenére is változatlanul ingatag alapokon nyugszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik