Nagyvilág

Rice terve „konstruktív káosz” – interjú a Hezbollah parlamenti képviselőjével

A FigyelőNet a Hezbollah céljairól, béketervéről és a közel-keleti háború jövőjéről kérdezte Dr. Hasszan Haj Hassant, a Hezbollah parlamenti képviselőjét, a frakció szóvivőjét, aki civilben a biofizika és a biokémia egyetemi professzora.

Hogyan tudná megfogalmazni, mi a Hezbollah?

A Hezbollah politikai párt, nem terrorszervezet. 40 képviselőnk van a parlamentben, 2 minisztert delegáltunk a kormányba. Ellenőrzésünk alatt áll Dél-Libanon és kisebb nagyobb települések, városok szerte az országban. Az élet minden területén segítjük népünket, legyen szó kultúráról, tanulásról, sportról, vagy szórakozásról. De mindenekelőtt az izraeli megszállás ellen harcolunk, ezért alakult meg annak idején a Hezbollah. Mi vagyunk az „Ellenállás” vezető mozgalma, és erre büszkék vagyunk.

Mi a célja a Hezbollahnak?

Céljaink egyszerűek: Libanon szuverenitása, teljes felszabadítása, a libanoni foglyok szabadon engedése az izraeli börtönökből.

Milyen a Hezbollah támogatottsága?

Nyugodtan mondhatom, hogy szinte az egész lakosság támogat minket. Ha nem hisz nekem, kérdezze meg azokat libanoniakat, akik kénytelenek voltak elhagyni az otthonukat a háború miatt, de persze nemcsak ők támogatnak minket.

Külföldről kik támogatják a mozgalmukat?

Nézze, minden külföldről jövő támogatást elfogadunk. Ha az ön országa támogat minket, természetesen azt is. Irán, Szíria? Tőlük is kapunk segítséget, miért ne fogadnánk el, ha másoktól elfogadjuk. És igen, kapunk tőlük katonai segítséget is.

Milyen a hadsereg és a Hezbollah viszonya?

Kitűnő, támogatják a mozgalmat, együttműködnek az ellenállással, mert egyetértenek velünk, hogy Libanont fel kell szabadítani.

A hadseregnek van egyáltalán tényleges hatalma?

Nincs. Tönkre van téve teljesen, egyetlen harci repülőgépe, egyetlen hadihajója sincs. Nincs fegyvere, nincs ereje. Ez a helyzet.

Mi a helyzet a Hezbollahhal?

Nekünk van elég erőnk ahhoz, hogy megvédjük Libanont. Gerillataktikával harcolunk, ezt nem bírják a reguláris seregek. Ráadásul mi a saját földünkön állunk. Felkészültünk.

Mindehhez azonban fegyverek kellenek, azokat honnan szerzik be?

A feketepiacról. Hiszi vagy sem, az interneten keresztül. Óriási a választék, nézzen csak körül a világhálón!

Mi a helyzet a kiképzőtisztekkel, mert a rakéták kezeléséhez az is kell?

A Hezbollahnak megvannak a saját emberei, régóta állunk már fegyverben!

Mi a Hezbollah béketerve?

Nem mi kezdtük a háborút, és nem is akarjuk folytatni, ha nem muszáj.

De a tűzszünetre csak van valami terve a Hezbollahnak?

Természetesen: 1. azonnali, feltétel nélküli tűzszünetet akarunk, 2.vonja ki Izrael a csapatait teljesen az országunkból, 3. cseréljük ki a két izraeli katonát az évek óta bebörtönzött libanoni foglyokra, és ezek után minden ép gondolatra nyitottak vagyunk a két ország dolgainak rendezésében. De hangsúlyozom, hogy nem fogunk nyomás alatt, főleg nem katonai nyomás alatt tárgyalni!

Nemrég itt járt Condoleezza Rice, és azt mondta, hogy eljött az új Közel-Kelet ideje.

Mi az „új Közel-Kelet”? Az amerikai neokonzervatívok, vagy a Pentagon jövőképe a mi földünkön? Konstruktív káosz! Nézze, az amerikaiak egy új Közel-Keletet akarnak, ami nem más, mint egy USA-típusú föderáció a térség arab országaiból, izraeli fennhatósággal. A 2 millió palesztin menekültet pedig Saron és Olmert tervei alapján itt Libanonban és Jordániában telepítik majd le. De ez képtelenség, ezt nem fogadjuk el, harcolni fogunk ellene minden áron!

Ez a harc a Hezbollah dzsihádja?

Nem, ez nemzeti ügy.

Mi a véleménye a dzsihádról?

Nekem? Tudja egyáltalán, hogy mi a dzsihád igazi értelme?

Több jelentéssel is bír, de elsősorban törekvést, küzdelmet jelent valami jobb felé és természetesen harcot is, amennyiben az ember a sajátjait, sajátját védi.

Ezzel egyetértek! A nyugati sajtó gyakran kifordítja a szó értelmét, és egyenlőséget von a dzsihád és a terrorizmus közé. De ha így használjuk, akkor nyugodtan mondhatom, igen ez a mi dzsihádunk. Ugyanez igaz a terrorizmus definíciójára is. Ebben a háborúban ártatlanok, gyerekek halnak meg, Izrael tönkreteszi az országunkat. Mi ez, ha nem terrorizmus? Ha a palesztinok és a libanoniak megvédik az országukat az terrorizmus? De egyáltalán ki fogalmazza meg korrektül azt, hogy mi a terrorizmus? Amennyiben az erő alkalmazása Izrael érdeket szolgálja, akkor az rendben van, ha nem szolgálja azt, akkor az már terrorizmus?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik