Nagyvilág

Libanon: a Hezbollahnak még van feladata

A Hezbollah feloszlására csak akkor kerülhet sor, ha a „mások által birtokolt területeket” visszaadják Libanonnnak - nyilatkozta Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök, a La Repubblicának adott nyilatkozatában pénteken.

A Hezbollah fontos szerepet játszott Libanon folytonosan megsértett határainak védelmében, és most is szembeszáll a szuverén Libanon elleni invázióval – mondta a libanoni miniszterelnök, aki kijelentette, hogy a Hezbollah feloszlására csak akkor kerülhet sor, ha a „mások által birtokolt területeket” visszaadják Libanonnnak. Ezzel az úgynevezett Sebaa-tanyákra célzott. Ez a huszonöt négyzetkilométernyi terület Libanon, Szíria és Izrael hármas határánál terül el, és régi tehertétele a három ország viszonyának -írja a BBC.

A Hermon-hegység és a Golán-fennsík térségében, a Kineret (Tiberias, Genezáreti, Galileai)-tó fölött húzódó termékeny terület, amelynek tengerszint feletti magassága 150-től 1880 méterig terjed, egykor fontos mezőgazdasági körzet volt, rajta 14 virágzó tanyaszerű gazdasággal, most azonban elhagyatott vidék. Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Szíriától, majd később, 1981-ben – a Golán-fennsík részeként – annektálta. A libanoni kormány is jogot formál a területre, Libanon részének tekinti a Sebaa-tanyák vidékét. A Hezbollah egyebek között a Sebaa-tanyák izraeli annexiójával magyarázza, miért folytatta Izrael-ellenes támadásait azután is, hogy a zsidó állam 2000-ben kivonult Libanon általa megszállva tartott déli részéből.

A libanoni miniszterelnök a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy arra fogja kérni az országba telepítendő nemzetközi erőket, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre, hogy vonuljon ki az elfoglalt területekről, és adjon tájékoztatást arról, hogy hol hagytak taposóaknákat az országban. Szinjóra szerint ha ez megvalósul, akkor visszaadják az elrabolt katonákat, és biztosítják, hogy a libanoni hatóságokon kívül más erők nem birtokolnak majd fegyvert az országban.

Moszkva befolyása

Oroszország szerint a konfliktus megoldásához azonnali tűzszünetre van szükség Libanon és Izrael között. Erről Igor Ivanov, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára beszélt, amikor pénteken fogadta Szaad Harírit, a libanoni parlamenti többség vezetőjét. Határozottan ezt az álláspontot fogalmazzuk meg az ENSZ-ben és tárgyalópartnereinknek” – jelentette ki Ivanov. Hangsúlyozta, hogy Oroszország aggodalommal figyeli a libanoni és a térségbeli helyzet drámai alakulását. Az értelmetlen bombázások ártatlan emberek életét oltják ki mind Libanonban, mind Izraelben – mondta.

A libanoni politikus a találkozón azt kérte, hogy Moszkva használja fel Izraellel tartott kapcsolatait az azonnali tűzszünet elérése érdekében. Haríri szerint “a legkeményebb katonai támadás folyik” Libanon ellen a levegőből, a tengerről és a szárazföldről egyaránt, aminek következtében mintegy egymillió ember menekült el otthonából.

Szaad Haríri, a 2005 februárjában meggyilkolt Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök fia a Vremja Novosztyej című orosz lap pénteki számában megjelent interjújában azt hangsúlyozta, hogy a libanoni pusztításból elsősorban a szíriai vezetés akar hasznot húzni magának, a szíriai vezetés pedig képtelen önálló cselekvésre, helyette mindenben Irán dönt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik