Nagyvilág

Nem tudott Izrael a kánai civilekről?

Nem volt tudomása az izraeli hadseregnek arról, hogy civilek tartózkodnak a kánai bombatámadás körzetében – állapította meg az izraeli védelmi miniszter számára készített belső katonai jelentés, amelynek rövidített változatát csütörtökön közzétették.

Az izraeli hadsereg „olyan információk birtokában cselekedett, amelyek szerint az épületet nem polgári személyek lakják, hanem terroristák használják rejtekhelyként” – áll a szövegben. Ha tudták volna, hogy civilek vannak az épületben, nem hajtották volna végre a támadást – szögezte le a jelentés.

A libanoni Szúrból (Türosz) érkezett legfrissebb, csütörtöki kórházi jelentések szerint egyébként a múlt hét végi tragikus kanai légitámadásnak, amely heves nemzetközi bírálatokat váltott ki Izraellel szemben, nem 52 civil esett áldozatául (egyharmaduk gyermek), hanem 28, köztük 16 gyermek, a sérültek száma pedig kilenc. Hasonlóképpen nyilatkozott a Human Rights Watch (HRW) New York-i székhelyű emberjogi szervezet is.

Az izraeli jelentés hangsúlyozza, hogy előzetesen figyelmeztette a dél-libanoni falu lakosságát a támadás közelségére az izraeli légierő, s felszólította őket, hogy hagyják el lakóhelyüket. Az is szerepel a jelentésben, hogy két rakétát lőtt ki a légierő, de csak az első robbant fel. Megállapítja azt is, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet és Izrael közötti konfliktus kirobbanása, július 12-e óta a Hezbollah több mint 150 rakétát lőtt ki Kanából és környékéről Észak-Izrael irányába.

Hangsúlyozza egyúttal, hogy „sokkal bonyolultabb dolog a harc a terrorizmus ellen – amely cinikus módon élő pajzsként használ civileket, s szándékosan falvakból kiindulva és civil infrastruktúrát felhasználva cselekszik –, mint a hagyományos katonai összecsapások, s egyszerre jelent számunkra hadműveleti és erkölcsi kihívást”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik