Nagyvilág

Csehország: távol a megegyezés

A héten sem rendeződhet a cseh belpolitikai helyzet, miután a két legnagyobb párt vezetője szerdán egyaránt bejelentette, hogy nem állít jelöltet a két nap múlva esedékes, immár hatodik alkalommal megtartandó képviselőházelnök-választásra.

Mirek Topolánek, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt kormányalakítással megbízott elnöke, valamint Jirí Paroubek távozó kormányfő, aki egyben a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke ezúttal kétoldalú találkozón próbáltak meg kiutat találni a júniusi választás után kialakult belpolitikai patthelyzetből.

Paroubek szerint még mintegy kéthetes intenzív tárgyalásokra van szükség, hogy a felek megállapodjanak a házelnök megválasztásában, s esetleg a helyzet általános megoldásában. Az eddigi öt házelnökválasztási kísérlet egyaránt kudarcot vallott. Ugyanakkor mindkét politikus úgy vélte: korai még az új, előre hozott parlamenti választásról beszélni, mert a kormányalakítás alkotmányos lehetőségei még nem merültek ki.


Elzárkóznak a hármas koalíciótól

Topolánek a találkozón hivatalosan javasolta Paroubeknek: az általa vezetett polgári demokrata-kereszténydemokrata-zöld koalíció korlátolt célokkal egy évre alakítana kormányt, amely kidolgozná a jövő évi költségvetést, az arányos választási törvény többségivé való módosításának javaslatát, és előkészítené az előre hozott választást. “Megvitattuk a hármas koalíció javaslatát. Úgy véljük, nem kell a dolgokat időben korlátozni. Számunkra a hármas koalíció projektje elfogadhatatlan. Még nem használtuk ki az új kormány felállításának összes alkotmányos lehetőségét” – mondta a találkozó után újságíróknak a miniszterelnök.

Paroubek a találkozón azt javasolta, hogy a belpolitikai válsághelyzetet a polgári demokraták és a szociáldemokraták kétoldalú megállapodásával kellene megoldani. A felek megállapodtak abban, hogy a javaslatok részleteit megvitatják a pártok vezető testületei, majd folytatódnak a kétoldalú tárgyalások. A szociáldemokrata miniszterelnök a belpolitikai helyzet megoldására tett javaslatát kedden ismertette Václav Klaus államfővel. Mirek Topoláneket pénteken fogadja Klaus.

A belpolitikai patthelyzet a szoros választási eredmény, illetve azután alakult ki, hogy a Topolánek vezette koalíciónak és a másik oldalon álló szociáldemokrata-kommunista tábornak egyaránt 100-100 mandátuma van a 200 tagú képviselőházban, így az egyik fél sem tudja leszavazni a másikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik