Nagyvilág

Castro: lelkileg jól vagyok

Castro kubai elnök kedden azt tudatta honfitársaival, hogy egészségi állapota stabil és lelkileg jól érzi magát. A kubaiak szerint nem kizárt, hogy a hatalom megpróbálja.

Az állami és párvezető egészségi állapotáról írt levelét a szigetország televíziójában olvasták fel. Castro beszámolójában jelezte azt is: bizonyos időnek el kell telnie addig, hogy megbízható diagnózist állapítsanak meg egészségi állapotát illetően. De lelkileg kiválóan érzi magát, és ami a lényeg, – mint fogalmazott – az, hogy az országban is kiválóan mennek a dolgok.

Köszönetet mondott mindazoknak a külföldi politikai vezetőknek, akik jobbulást kívántak neki. A vezetőn egyébként műtétet hajtottak végre, és várhatóan hetekig nem tudja ellátni tisztségeit, ezért öccsét, Raúlt bízta meg azzal, hogy átmenetileg irányítsa a kommunista pártot, az országot és annak hadseregét.


Fidel Castro visszavonulásával a most 75 éves Raúl kezébe kerül az 50 ezer fős hadsereg és a belbiztonsági erők irányítása, bár egy júniusi nyilatkozatában azt mondta, hogy az utódlásra felkészített, megerősített kommunista párt révén akarja gyakorolni a hatalmat.


Fidel Castro egészségi állapota 2001-ben került a figyelem középpontjába, amikor egy szabadban tartott beszéd alatt elájult. 2004-ben látványosan elesett egy szónoki emelvényről lelépve, s eltörte a térdét. A hatalmát egyik esetben sem bízta másra. Most ezt azzal indokolta, hogy Kubát az amerikai kormány fenyegeti. Az amerikai kormányzat egyelőre nem kommentálta a kubai elnök egészségi állapotát. A Fehér Ház szóvivője csak annyit mondott, hogy “figyelemmel követik az eseményeket, és tovább dolgoznak azon, hogy Kuba szabad legyen”.

A hatalomátadás hírére a Floridában élő kubaiak hajnalig tartó ünnepséget rendeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik