Külföld

Mostantól női uralkodója is lehet Nepálnak

admin
admin

2006. 08. 01. 13:05

A nepáli kormány döntése értelmében mostantól lány is kerülhet a királyi trónra Nepálban. Ezzel több száz éves hagyományt szakítottak meg.

A nepáli kormány július 31-én fogadta el a trónöröklés új rendjéről szóló törvényt, mely szerint leányok is elfoglalhatják a trónt. Ezzel megszakadt a több száz éves, csak a fiúutódok trónutódlását engedélyező tradíció.

Jelenleg Gianendra és felesége, Komal foglalja el a nepáli trónt. Fiúknak, Parasz koronahercegnek is van fiúutóda, Hridjenda herceg. Leánygyermeke, Purnika hercegnő született másodikként. A kabinet döntésének értelmében a királyi pár első gyermeke – legyen az lány vagy fiú – követi szüleit a trónon. Így amennyiben Hridjenával valami történik, Purnika lehet az első női uralkodó Nepálban.

A királyi család csillaga nemrégiben áldozott le, a királyi diktatúra az elmúlt hónapok tömegtüntetései után dőlt meg. Júniusban a nepáli parlament úgy döntött, hogy megvonja a királytól a hadsereg ellenőrzésének jogát, megfosztja őt mentelmi jogától, és adófizetésre is kötelezik. A képviselők döntése az utolsó politikai tőrdöfést jelentette abba az irányba, hogy a király minden jogkör nélkül, csupán névleges hatalommal rendelkezzen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.