Nagyvilág

Castro öccse átvette a hatalmat

Egészségügyi panaszai miatt ideiglenesen ifjabbik fivérét bízta meg az ország kormányzásával Fidel Castro kubai elnök.

A havannai televízióban hétfőn magának a betegnek a nyilatkozatát olvasta fel a kubai párt- és állami vezető személyi titkára. Ebben az augusztus 13-án 80. életévét betöltő államfő tudatta honfitársaival, hogy egészségügyi problémái miatt megműtötték, és hatalmi tisztségeit, vagyis a kommunista párt vezetését és az államfői teendők ellátását, valamint a hadsereg főparancsnoki tisztét átmenetileg Raúl Castróra bízta.

Castro írásában kitért arra, hogy a rengeteg munka miatti megpróbáltatásoknak a szervezete ellenállt, de az állandó terhelés következtében egészségi állapota mostanra megrendült, gyomorvérzést kapott, és ezért műtéten esett át. Ezt követően még várhatóan hetekig kell pihennie, és ebben az időszakban öccse, Raúl helyettesíti őt – derült ki a nyilatkozatból.


Meglepő hír, nyugodt fogadtatás


Havannában általában nyugodtan fogadták a helyi idő szerint este bejelentett hírt, az utcákon kevesen sétáltak, a szomszédok nyugodtan dominóztak az épületek kapujában, és később, hajnalban sem látszott nagyobb aktivitás. “Még túl korán van, meg kell várni a reggelt, hogy kiderüljön, lesz-e valami reakció a lakosság részéről” – mondta egy nyugati diplomata.


A kubaiak az esti órákban tudták meg a hír egy közleményből, amelyet láthatólag maga Fidel Castro fogalmazott meg és hivatalvezetője, Carlos Valenciaga olvasott fel a televízióban. Pár perccel később az amúgy sem túl jó kubai telefonszolgáltatás összeomlott a rengeteg belső és külső hívás következtében. A televíziós csatornák többször is leadták a közleményt, de utána visszatértek szokásos műsorukhoz.


A rádióadók is ezt teszik, bár időről időre beolvassák a közleményt.
“Meglepett a dolog, nem hittem, mert július 26-án a Commandante jól volt” – mondta egy havannai, arra a kétórás beszédre utalva, amelyet Fidel Castro tartott a Moncada laktanya ostromának évfordulóján, amely nemzeti ünnepnek számít. A bejelentés meglepte a diplomáciai kart, a külföldi tudósítókat és a Havannában dolgozó külföldi üzletembereket is. Többen felfüggesztették szabadságukat, és volt, aki a havannai nemzetközi repülőtérről tért vissza a hír hallatán.


Örömünnep Miamiban


Miamiban, a kubai amerikai emigráció központjában sokan nem tudtak ellenállni a kísértésnek, és az utcára rohantak megünnepelni a diktatúra végét, noha elemzők és politikusok nyugalomra intettek. Van, aki szerint nincs kizárva, hogy Fidel Castro meggyógyul, sőt olyan is, aki szerint ez csak csel.


Miami polgármestere, Carlos Álvarez önmérsékletet kért az emigránsoktól. Közölte, hogy egyelőre nem léptették életbe a rendkívüli helyzetre kidolgozott terveket, noha a városban a második számú riasztási fokozat van érvényben. Miami korábbi polgármestere, Alex Penella magyarázata szerint a válságtervnek három fő pontja van: ellenőrzés alatt tartani a spontán ünnepléseket, vigyázni, hogy castroista ügynökök ne manipulálják a helyzetet, s megerősíteni a kikötők és repterek ellenőrzését, hogy a kubaiak ne özönljenek be és ki tömegesen a városból.


A zsarnokság vége?


Az amerikai parti őrség egyelőre a szokott rendben folytatja őrjáratait. Nincs változás az előírt feladatokban – mondta egy szóvivő. Lincoln Díaz-Balart floridai republikánus kongresszusi képviselő kijelentette, hogy “egy totalitárius rendszer képes bármiféle hazugságra, de azt biztosan tudjuk, hogy közeledik a zsarnokság vége”. Egy dolog biztos: az, hogy Fidel Castro átengedte a hatalmat, azt jelenti, hogy állapota súlyos – mondta. Carlos Alberto Montaner elemző szerint azt is elképzelhető, hogy sokkal rosszabb hírt takargatnak Havannában, vagyis azt, hogy Fidel Castro meghalt.


A miami média azonnal reagált a hírre, s folyamatosan közli az orvosi és politikai elemzéseket, figyelemmel követi a Havannából érkező híreket, külön műsorokban foglalkozik Castro ideiglenes lemondásával. Az amerikai kormány még nem tett hivatalos nyilatkozatot a helyzetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik