Nagyvilág

Izrael nem hajlandó teljes tűzszünetre

Izrael bombatámadást hajtott végre Libanon déli részén hétfőn, annak ellenére, hogy életbe lépett a légi támadások 48 órás felfüggesztéséről szóló megállapodás. Izrael közölte, hogy nem hajlnadó azonnali tűzszünetre, és a szárazföldön is fokozza az offenzívát.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a dél-libanoni Taibe falu közelében mért légi csapások csupán a térségben harcoló szárazföldi alakulatok védelmét szolgálják, s nem irányulnak meghatározott célpont ellen.


Annak ellenére, hogy Izrael bejelentette légi támadásainak 48 órás felfüggesztését, a hadsereg a bejelentés értelmében fenntartotta magának a jogot, hogy a levegőből válaszoljon a lakosságot vagy a szárazföldi csapatokat fenyegető veszélyekre – hangzott el az izraeli hadsereg rádiójában. Libanoni források sebesültekről egyelőre nem tájékoztattak, de a légi csapás következtében a Bejrútot és Damaszkuszt összekötő út súlyosan megrongálódott.


Fokozott támadás


Amír Perec a kneszetben beszélt a Libanonról tartott hétfői rendkívüli ülésen. Kijelentette: „Nem szabad beleegyeznünk olyan tűzszünetbe, amely azonnal végrehajtandó”. Azzal indokolta ezt, hogy ha most azonnal tűzszünetet hirdetnének, „a szélsőségesek ismét felemelnék a fejüket, és megint ugyanott tartanánk”, ahol a jelenlegi offenzíva előtt. Szavai szerint a Hezbollah rakétái továbbra is súlyos fenyegetést jelentenek Izraelre nézve, ezért fokozzák és kiszélesítik a támadást. Mint mondta, az izraeli hadsereg libanoni hadműveletének egyik fő célja változatlanul a Hezbollah által elrabolt izraeli katonák kiszabadítása.


Perec beszéde szenvedélyeket váltott ki az izraeli parlament arab képviselőiből, számos indulatos közbekiáltás hangzott el a részükről. Az egyik arab képviselő „gyermekgyilkosnak” nevezte a védelmi minisztert a dél-libanoni Kana falura mért vasárnapi légicsapásért, amelynek következtében 54 ember – nagyrészt gyerek – vesztette életét.


A héten tűzszünet?


Perec e szavai néhány órával Condoleezza Rice jeruzsálemi nyilatkozata után hangzottak el, amelyben az amerikai külügyminiszter úgy vélekedett, hogy már ezen a héten tűzszünet jöhet létre Izrael és Libanon konfliktusában. A politikus újságíróknak nyilatkozva hangoztatta: “most, amikor Washingtonba indulok, egy kibontakozó konszenzust viszek arról, hogy mi szükséges a sürgős tűzszünet és a tartós rendezés megteremtéséhez. Meg vagyok győződve arról, hogy ezen a héten mindkettőt elérhetjük”.


A Hezbollah időközben folytatta rakétatámadásait Izrael északi része ellen, első ízben a légi csapások felfüggesztéséről szóló izraeli közlés óta – adta hírül az izraeli rádió azt követően, hogy a síita szervezet fegyveresei hétfőn rakétákkal lőtték Kirjat-Smona izraeli települést.


A Hezbollah feltétele

A libanoni Hezbollah egyik parlamenti képviselőjének hétfői bejelentése szerint a síita szervezet csupán abban az esetben szünteti be rakétatámadásait, ha a zsidó állam felhagy a Libanon elleni támadással és kivonja csapatait az arab országból. Haszan Fadlallah közlése szerint az izraeli légi csapások korlátozott felfüggesztése nem elégséges ahhoz, hogy lezáruljon Izrael konfliktusa a síita gerillaszervezettel. „A háború akkor ér véget, amikor Izrael teljes mértékben beszünteti agresszióját, és kivonul azokról a dél-libanoni körzetekből, ahová (szárazföldön) behatolt” – fogalmazott a Hezbollah parlamenti képviselője egy interjúban.

A rakéták kilövése Észak-Izraelre válasz a libanoni polgárok és infrastruktúra elleni támadásokra. Ha megszűnik az agresszió, leállnak a rakétatámadások Izrael ellen – tette hozzá Fadlallah.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik