Nagyvilág

Izrael 48 órányi békét ígért

Izrael vasárnap éjszaka 48 órára felfüggesztette a Dél-Libanon elleni légi csapásait, de előtte még két támadást intézett az ország ellen. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) mélységes sajnálatát fejezte ki a kanai áldozatok miatt, de nem ítélte el Izraelt.

Izrael közölte, hogy légi csapást mért Libanon keleti részében az éjszaka folyamán, de még azelőtt, hogy megkezdődött volna a légitámadások 48 órás felfüggesztésére tett intézkedése. Libanon Szíriával határos térségében a hétfő hajnali órákban mértek két légi csapást autóutakra.

48 órás béke

Ereli amerikai külügyminisztériumi szóvivő Jeruzsálemben jelentette be: Izrael beleegyezett abba, két napra szünetelteti katonai légi tevékenységét a dél-libanoni térség fölött, hogy lehetőség nyíljék a Kana elleni tragikus bombázás körülményeinek a kivizsgálására. Egyben hangsúlyozták: a felelősséget a Hezbollahra hárítják, mert az a civilek közé telepíti a fegyverzetét. A zsidó állam azt is közölte: fenntartja magának a jogot arra, hogy felújítsa csapásméréseit, ha tudomására jut, hogy támadás készül ellene. A vasárnap reggeli bombázásban a legfrissebb adatok szerint 54 személy, köztük harminc gyermek vesztette életét.

Izrael egyeztetni fog az ENSZ-szel arról, hogy 24 órára lehetővé teszi: a háborús térség lakossága elhagyhassa a helyszínt, ha akarja. Szó lehet ennek az időtartamnak a meghosszabbításáról is – közölte Ereli. George Bush amerikai elnök a gyermekek érdekében tartós béke megteremtését követelte a Közel-Keleten, miután tudomást szerzett a dél-libanoni tragikus bombázásról. Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy az elnök ugyanakkor nem tett említést „azonnali tűzszünetről”.


Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter ugyanakkor hétfőn Jeruzsálemben úgy nyilatkozott, hogy a héten létrejöhet a tűzszünet Libanonban és tartós megoldás születhet a térségben kialakult válságra. A politikus újságíróknak nyilatkozva hangoztatta: “Most, amikor Washingtonba indulok, egy kibontakozó konszenzust viszek arról, hogy mi szükséges a sürgős tűzszünet és a tartós rendezés megteremtéséhez. Meg vagyok győződve arról, hogy ezen a héten mindkettőt elérhetjük. Hozzátette, hogy a héten sürgeti majd a libanoni tűzszünetre, valamint a libanoni stabilizációs erő megteremtésére vonatkozó ENSZ-határozat megszületését.”


Az ENSZ nem ítélte el Izraelt

A 15 tagú ENSZ BT vasárnapi rendkívüli ülésén a testület egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában ugyan mélységes sajnálatát és fájdalmát fejezte ki a dél-libanoni Kana elleni támadás embervesztesége miatt, de nem marasztalta el Izraelt, és azonnal tűzszünetre sem szólította fel a hadban álló feleket. A dokumentum fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy tartós, állandó jellegű és fenntartható fegyvernyugvás jöjjön létre, valamint kifejezte a BT eltökéltségét, hogy „minden halogatás nélkül” tovább munkálkodik a válság rendezése érdekében. Az Egyesült Államok korábban jelezte: ellenezni fogja, hogy a dokumentum elítélje Izraelt és azonnali tűzszünetet követeljen, amelyet egyébként a BT rendkívüli ülésének kezdetén Kofi Annan szükségesnek tartott.

Nő a veszteséglista

A Hezbollah libanoni síita szervezet vasárnap 156 rakétát lőtt ki izraeli célpontokra, vagyis egy nap alatt a legtöbbet azóta, hogy július 12-én a zsidó állam hadserege megindította hadműveletét a közel-keleti arab ország ellen – közölte egy izraeli katonai forrás. Ezt megelőzően csütörtök volt az a nap amikor 24 óra leforgása alatt a legtöbb rakétatámadást, 151-et hajtott végre a síita szervezet, amely eddig a háborúban 1800 rakétáját vetette be. A legfrissebb adatok szerint az Izrael északi térségei elleni támadásokban 18 civil vesztette életét, több mint 300 megsebesült. A harcokban 33 izraeli katona esett el, 59 pedig megsebesült.

Libanonban az offenzíva kezdete óta 458 civil halt meg bizonyíthatóan. Számuk azonban valószínűleg jóval magasabb, mert sokan tűntek el az izraeli légi csapások következtében összeomlott épületek romjai között. A háború 20 libanoni rendőr, illetve katona életét is kioltotta, a Hezbollah legkevesebb 37 harcosát vesztette el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik