Nagyvilág

Ezerötszázan a közel-keleti békéért

A közel-keleti öldöklés leállítását célzó békefelhívást tett közzé ezerötszáz vallási vezető, tudós, továbbá kulturális és más ismert személyiség a hétfői The New York Times egész oldalas hirdetésében.

A libanoni, izraeli és a megszállt palesztin területeken szenvedő és életüket veszítő testvéreik nevében azt követelik a felhívás aláíró, köztük amerikai zsidó és arab vallási vezetők, hogy az izraeli kormány, a Hezbollah és a Hamász vezetősége, valamint az amerikai kormány, az ENSZ és a nemzetközi közösség haladéktalanul tegye meg a szükséges lépéseket a háború megállítása érdekében.

A dél-libanoni és gázai erőszak és humanitárius katasztrófa megszüntetésének az aláírók szerint három alapfeltétele van: az izraeli kormány azonnal hagyjon fel a libanoni területek elleni támadásokkal; a Hezbollah és a Hamász azonnal szüntessen be minden Izrael-ellenes támadást; végül az amerikai és más kormányok felügyeljék, hogy a felek betartják a tűzszünetet.

Ki kell használni ezt a pillanatot a vég nélküli háborúkat előidéző paranoid és cinikus “politikai realizmussal” való szembeszállásra – olvasható a közleményben. A felhívás szerint nemzetközi békekonferenciára van szükség azért, hogy a tartós béke érdekében a szemben álló felekre “kényszerítsék” az izraeli-palesztin viszály megoldását. Azért van szükség kényszerítésre, mert a térségben túl sok az olyan erő, amely a háború folytatásában érdekelt.

A megoldás alapelemei közé tartozik a gazdaságilag és politikailag életképes palesztin állam megteremtése, Izrael elismerése Palesztina és a környező arab országok által, nemzetközi béketeremtők telepítése hosszú távra a Hezbollah és Izrael szétválasztása céljából, valamint erőteljes büntetőintézkedések kilátásba helyezése az egyezmények megsértőivel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik