Külföld

Biológiai fegyvereket gyárt az USA?

admin
admin

2006. 07. 31. 09:39

Szupertitkos bioterror-ellenes laboratórium épül Washington közelében – a vasárnapi The Washington Post szerint a titkosság kárára lehet az Egyesült Államoknak, amely kis híján megsérti a biológiai fegyverek gyártását tiltó nemzetközi egyezményt.

A központról annyit lehet tudni, hogy szakértői a világ legveszélyesebb baktériumaival és vírusaival fognak kísérletezni. Olyan helyzeteket fognak előidézni, amelyekben felmérhetik, mit lehetne tenni, ha terroristacsoportok biológiai fegyverrel támadnának az országra. Hogyan lehetne védekezni, ha antrax- vagy egyéb halálos spórákkal, egyéb végzetes vírusokkal indítanának támadást, amelyek ellen a hagyományos gyógyszerek és vakcinák hatástalanok. A biológiai fegyverek 34 évvel ezelőtti betiltása óta Amerikában nem épült hasonló laboratórium.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után létrehozott Belbiztonsági Minisztérium a legteljesebb titokban fogja működtetni a laboratóriumot, amelynek tevékenysége – az újság által idézett több szakember szerint – sérti a biológiai (bakteriológiai) fegyverek fejlesztésének, gyártásának és felhalmozásának tilalmáról és megsemmisítéséről szóló 1972-es nemzetközi egyezményt. Az 1975-ben hatályba lépett dokumentum, amelyhez több mint 100 állam csatlakozott, a biológiai fegyverek legapróbb mértékű előállítását is kizárja.

A Bush-kormányzat elutasítja a vádakat, mondván, a központ tevékenysége védelmi célt szolgál, tehát teljesen legális. A rendelkezésre álló információk szerint a Fort Detrick-i központban genetikailag módosított vírusokkal és baktériumokkal terveznek fegyverkísérleteket folytatni. A bírálók szerint a titkos kísérletek más országokat is arra sarkallhatnak, hogy hasonló kísérletekbe fogjanak. Milton Leitenberg, a Marylandi Egyetem kutatója, fegyverzeti szakértő szerint az Egyesült Államok nem kiabálhat világszerte kígyót-békát Iránra és Észak-Koreára, amelyek programjairól alig tudni bizonyosat, miközben maga ilyen kísérleteket folytat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.