Nagyvilág

Káosz a barcelonai reptéren a sztrájk után

Vasárnapra sem állt helyre a rend a barcelonai repülőtéren, bár az Iberia légitársaság földi személyzete már felvette a munkát a két nappal korábban kezdett sztrájk után.

A legnagyobb spanyol légitársaság, az Iberia földi személyzete azért tiltakozott, mert a spanyol légügyi hatóságok meg akarják vonni a barcelonai repülőtér jogát arra, hogy saját földi szolgálata legyen a légikikötőben. A lépés mintegy 2,5 ezer ember munkáját szüntetné meg.

Több napos várakozás

A sztrájk miatt több ezer utazó kényszerült több órás várakozásra még vasárnap is a munkabeszüntetés miatt, hatvanezer csomagot nem találnak gazdáik. Összesen 750 repülőjáratot töröltek a munkabeszüntetés miatt, és a sajtóban megjelent adatok szerint 200 ezer utast érintett a sztrájk. Szakértők szerint öt napig is eltart, míg a repülőtéren teljesen helyreáll a légi közlekedés rendje.

Vasárnap is sokan csak négyórás sorban állás árán tudtak átesni az utasfelvételen. Mintegy háromezer utas töltötte az éjszakát a menekülttáborra emlékeztető képet nyújtó repülőtéren, és volt olyan, aki már két napja várta, hogy tovább utazhasson.

Megmaradnak a munkahelyek

Az egész éjszaka folyó tárgyalások eredményeképpen az Iberia dolgozóinak képviselői szombaton azt az ígéretet kapták, hogy megőrizhetik munkahelyeiket. Több légitársaság jelezte, hogy a munkabeszüntetés okozta károk miatt bírósághoz fordul. Barcelonában most van a turistaszezon csúcspontja, Katalónia Európa egyik leglátogatottabb helye, az amúgy is nagy zsúfoltságot tovább nehezítette a légi sztrájk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik