Külföld

Bejrútban segít a Baptista Szeretetszolgálat

admin
admin

2006. 07. 30. 10:57

Megkezdte munkáját Bejrútban a Baptista Szeretetszolgálat egészségügyi csoportja. Az egy sebészből, mentőtisztből és két ápolóból álló csoport a libanoni főváros Manszúrija kerületében lát el dél-libanoni menekülteket.

A szálláshelyük közelében álló hatalmas épület alagsorában, ami eredetileg többszintes parkoló, ablaktalan betontermekben 120 menekült él. Valamennyien a bombázás alatt álló Dahíja peremvárosból érkeztek. Többségük nő és gyermek, a gyerekek között sok a csecsemő. Dahíját a Hezbollah ellenőrzi, mely a bombázások miatt mostanra teljesen kiürült. A menekültek többsége több mint két hete él sanyarú körülmények között, mivel csak kútvizet tudnak használni.

Bíró Zsuzsanna mentőtiszt és Molnár F. Tamás orvos értékelése szerint nincs járványveszély, s komolyabb sérülésekkel sem találkoztak. Jellemzőbbek a mentális problémák és az elhanyagolt fertőzések, betegségek. A járvány veszélye viszont fennáll, mivel a használt víz tisztasága kétséges.
Az egészségügyi csoport tagjai egyöntetűen az élelmiszer és gyógyszer hiányát jelölték meg fő gondként, mivel az ország készletei kifogyóban vannak.

A gyerekek ellátására a magyar segélyszervezet a közeljövőben juttat ki nagyobb mennyiségű élelmiszert, és tervezik gyógyszerek küldését is. A vizsgálatok szünetében a pécsi orvos papírrepülő hajtogatására tanítja az apró gyerekeket. Az ideiglenes tábor lakóit a Michel Aoun tábornok vezette keresztény Szabad Hazafias Mozgalom önkéntesei látják el élelemmel. Az önkéntesek naponta 400 menekült élelmezéséről gondoskodnak a térség több táborában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.