Külföld

A katolikus egyházat támadja Bolívia elnöke

admin
admin

2006. 07. 28. 11:51

Kirohanást intézett országa katolikus egyházi vezetői ellen Evo Morales bolíviai elnök csütörtökön, azzal vádolva őket, hogy „azoknak az oligarcháknak az eszközei, akik történelmi károkat okoztak az országnak".

Morales és az egyház között azután vált feszültté a viszony, hogy a januárban beiktatott baloldali bolíviai államfő támogatta oktatási miniszterének, Felix Patzinak indítványát a katolikus iskolai oktatás korlátozásáról. Bolíviában az alkotmány a katolicizmust hivatalos vallásnak ismeri el. Kormányilletékesek védelmükbe vették a javaslatot, hogy világiasabbá tegyék az oktatást az országban, egy katolikus főpap viszont arra szólította fel a lakosságot, hogy vonuljanak az utcára „vallásos hitük védelmére.”

Nem a vallásos hitet vitatjuk, de úgy tűnik, a katolikus egyház hatalma a kérdés – jelentette ki Morales a Reuters Televíziónak adott interjúban. Az ajmara indián Morales gyakorló katolikusnak vallja magát, miként Bolívia lakosságának kétharmada.

Dél-Amerika legszegényebb országában a katolikus egyháznak jelentős a befolyása, nemcsak a hitéletben, hanem gyakran közvetít politikai és munkaügyi vitákban. Morales azonban most úgy ítélte meg, hogy az egyházi vezetőket „oligarcha csoportok manipulálják”, hogy aláássák a fél éve működő baloldali kormányt. Hogy enyhítse a nézeteltéréseket, az elnök kijelentette: támogatja a katolikus vallásoktatást, ha a többi világvallást is tanítják az iskolákban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.