Nagyvilág

A britek kimaradnának a libanoni nemzetközi haderőből

Nagy-Britannia - miután Afganisztánban és Irakban jelentős számú katonája van többnemzetiségű erők kötelékében - nem tervezi, hogy rész vesz egy leendő libanoni nemzetközi haderőben - jelentette ki Tony Blair brit miniszterelnök.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának gyors határozathozatalát fogja sürgetni az izraeli-libanoni konfliktus ügyében Tony Blair brit miniszterelnök az amerikai elnökkel tartandó pénteki találkozóján – nyilatkozott Blair szóvivője újságíróknak a kormányfőt Washingtonba szállító repülőgép fedélzetén. Ezzel együtt Nagy-Britannia – miután Afganisztánban és Irakban jelentős számú katonája van többnemzetiségű erők kötelékében – nem tervezi, hogy részt vesz egy leendő libanoni nemzetközi haderőben.

A brit kormányfő álláspontja szerint az ENSZ BT határozatának mielőbbi megszületésére van szükség, lehetőség szerint már a jövő héten. A brit kormány konkrét intézkedéseket akar elérni egy kétoldalú tűzszünet érdekében, felgyorsítani a nemzetközi közösségen belül folyó tanácskozást arról, hogy ki vegyen részt egy Libanonba telepítendő nemzetközi haderőben és felgyorsítani a nemzetkőzi erő kiállítását. Bush és Blair pénteken határozattervezetet fog megvitatni, amelyet Nagy-Britannia vetett fel a szerdai római nemzetközi válságtanácskozáson.

Kétlépcsős megoldás

Ez kétlépcsős fegyvernyugvási megállapodást irányoz elő. Az első szakaszban Izrael és Libanon tűzszüneti megállapodást köt, majd egy kisebb többnemzetiségű erő települ a határra, lehetővé téve az izraeli erők kivonását. Ezután egy jóval nagyobb, 10-20 ezer fős alakulatot vezényelnének oda, hogy érvényt szerezzen a BT két évvel ezelőtt elfogadott, 1559. számú határozatának, mely a Hezbollah lefegyverzésére vonatkozik.

A BT elnöki tisztét jelenleg ellátó Franciaország saját határozattervezetet készített, melyet a jövő hét elején szeretne szavazásra vinni. Ez az erőszak azonnali beszüntetését és a foglyok átadását irányozza elő egy harmadik fél számára, továbbá az ENSZ “ingadiplomáciáját” egy általános rendezési keretterv érdekében. Részét képezi az elképzelésnek egy nemzetközi erő telepítése a libanoni hadsereg támogatására. A terv szerint az ütközőövezet a határ mindkét oldalára kiterjedne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik