Nagyvilág

Libanon kártérítést követel

Nem sikerült egyetértésre jutni a római nemzetközi értekezlet résztvevőinek arról, hogy azonnali tűzszünetet követeljenek Libanonban, az Egyesült Államok ugyanis határozottan ellenállt partnerei nyomásának.

Izrael nélkül

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes szerdán úgy vélte: hiba volt az, hogy Izraelt nem hívták meg arra a római konferenciára, amelyen 15 ország és három nemzetközi szervezet képviselői a közel-keleti válság felszámolásának lehetőségeiről tár-gyaltak. A Nobel-békedíjas politikus a Libération című párizsi lapnak adott, az újság csütörtöki számában megjelenő nyilatkozatában arab nyomásnak tudta be a zsidó állam távoltartását az értekezlettől, amelyen egyébként nem született megállapodás arról, hogy tűzszüneti kérelmet juttassanak el a szemben álló felekhez.

Az Egyesült Államok, 13 európai és arab ország külügyminiszterei, a libanoni kormányfő, Kofi Annan ENSZ-főtitkár, az Európai Unió és a Világbank képviselőinek részvételével tartott értekezleten végül csak annyiban állapodtak meg, hogy “haladéktalanul elkezdik a közös munkát annak érdekében, hogy sürgősen létrejöjjön egy tartós, állandó és fenntartható tűzszünet”.

A konferencián az USA, Olaszország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Görögország, Ciprus, Kanada, Oroszország, Törökország, Jordánia, Szaúd-Arábia és Egyiptom külügyminisztere és Fuád Szinjóra libanoni kormányfő vett részt.

Libanoni béketerv

Fuád Szinjóra, aki az izraeli blokád miatt az ENSZ helikopterén utazott Rómába, szenvedélyes hangvételű beszédben kérte az ellenségeskedés befejezését. “Az öldöklésnek véget kell érnie! Azonnal!” – hangsúlyozta. A kormányfő ismertetett egy béketervet, amelyben többek között Izrael és Libanon közötti fogolycsere szerepel a Nemzetközi Vöröskereszt felügyelete alatt. Kérte továbbá, hogy a libanoni-szíriai-izraeli határ közelében fekvő Sebaa-tanyák sorsáról átmenetileg az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendelkezzen.

A politikus azt is bejelentette, hogy Libanon be fogja perelni Izraelt és kártérítést követel tőle azért a “barbár pusztításért”, amelyet az ország népének el kell szenvednie. Izrael nem hagyhatja figyelmen kívül a nemzetközi jogot a végtelenségig – jelentette ki Szinjóra, aki szerint Izraellel meg kell fizettetni az okozott kárt, s e célból Bejrút meg fogja kezdeni a jogi eljárást Izrael ellen. Libanon nem mulaszt el semmilyen lehetőséget, hogy jóvátételt csikarjon ki Izraeltől “azért a barbár rombolásért, amelyet a libanoni népnek okozott és okoz most is” – mondta.

Erőtlen nyilatkozat

A Massimo D,Alema olasz külügyminiszter által ismertetett zárónyilatkozat hangsúlyozza, hogy a tűzszünetnek “tartósnak, állandónak és fenntarthatónak” kell lennie, Libanonban szerdán fokozódtak a harcok. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter nem rejtette véka alá, hogy Washington, Izrael fő szövetségese, ellenzi, hogy az ellenségeskedések azonnali befejezését követeljék. “Mindnyájan nyomatékosan véget kívánunk vetni az erőszaknak” – hangsúlyozta Rice – azzal a feltétellel, hogy ez “tartós alapon történjék”, mivel a térség túl sok megszegett tűzszünetet látott már.

Egy nappal az után, hogy egy izraeli támadás során életét vesztette négy ENSZ-megfigyelő, a konferencia zárónyilatkozata a lehető legnagyobb visszafogottságra szólította fel a zsidó államot. A résztvevők egy perces néma felállással emlékeztek meg az ENSZ-megfigyelőkről. A részt vevő országok nyilatkozatukban vállalták, hogy segítséget nyújtanak a libanoni kormánynak, azonnali humanitárius segélyt küldenek az országba. Üdvözölték, hogy Izrael hozzájárult a Libanonnak szánt humanitárius segélyek eljuttatásához.

A Libanonba telepítendő nemzetközi erő – amelynek ötletét másfél hete vetették fel a legfejlettebb ipari országok és Oroszország alkotta G8-csoport szentpétervári csúcstalálkozóján – szintén szerepelt a konferencia napirendjén, de továbbra sem határozták meg annak pontos megbízatását, összetételét és a felvonultatás határidejét. A konferencia támogatásáról biztosította az ENSZ vezetésével Libanonba telepítendő nemzetközi erőre vonatkozó elvi elképzelést, amely segítséget nyújtana a libanoni hadseregnek “biztonságos környezet” létrehozásához Dél-Libanonban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik