Nagyvilág

Folytatódtak a légitámadások Dél-Libanonban

Folytatta a légitámadásokat a dél-libanoni ENSZ-állások közelében szerdán Izrael annak ellenére, hogy a világszervezet illetékesei több alkalommal is figyelmeztették.

A békefenntartó műveletekért felelős ENSZ-főtitkárhelyettes, Jane Holl Lute a Biztonsági Tanács előtt elmondta, hogy az ENSZ Libanoni Ideiglenes Hadereje (UNIFIL) 21 csapást számolt meg a hiámi állás körüli 300 méteres körzetben, és 12 tüzérségi támadást 100 méteres körzetben. Az izraeli haderő jelentős emberveszteséget szenvedett el a dél-libanoni Bint-Dzsbeilben – erősítette meg Udi Adam tábornok, az észak-izraeli katonai körzet parancsnoka, aki szerint a Libanon ellen indított hadművelet még hetekig eltart.

A vezérőrnagy azonban nem tett említést arról, hogy hány izraeli katona vesztette életét, illetve sebesült meg a város fölötti ellenőrzés megszerzéséért három napja zajló öldöklő ütközetben.

“A harcok ezekben az órákban is folynak, bár az áldozatok száma magas, katonáink folytatják küldetésüket” – fogalmazott Adam tábornok, aki az ostrom céljaként nem a város bevételét, hanem olyan harcállások kiépítését jelölte meg, ahonnan ellenőrizni tudják a Hezbollah egyik fellegvárának tartott települést. Utalt arra, hogy az elmúlt napokban több tucat terroristát öltek meg.

A háborúban szerda estig 422 libanoni állampolgár, többségükben civil halt meg, míg Izraelben 42 személy, köztük 24 katona vesztette életét. A közel-keleti arab országban 750 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik