Nagyvilág

Rice sürgős tűzszünetet szorgalmaz Libanonban

Sürgős, de megfelelő feltételekkel létrehozandó tűzszünetre van szükség az izraeli-libanoni konfliktusban - jelentette ki hétfőn Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, útban Izrael felé.

A repülőgépen újságíróknak nyilatkozó Rice elmondta, hogy közel-keleti útjának szintén fontos célja, hogy enyhítsenek a libanoni humanitárius válságon, amely az országot a síita Hezbollah és az izraeli haderők között két hete kitört fegyveres konfliktus óta sújtja.

Az amerikai álláspont szerint a konfliktus legfőbb oka a Hezbollah Izraellel szembeni fenyegetése, valamint a fegyveres szervezetnek nyújtott szíriai és iráni támogatás.

Az amerikai diplomácia vezetője azt is sejtetni engedte, hogy Washington nem akarja kizárni Szíriát sem a rendezésből. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg is működik diplomáciai képviselete az Egyesült Államoknak Damaszkuszban és dolgoznak ott az amerikai külügyminisztérium tisztviselői, tehát “létezik egy csatorna a Szíriával való tárgyalásokhoz”.

Szíria a terrorizmust támogató országok listáján szerepel a washingtoni külügyminisztériumban. Az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövetét tavaly visszahívták Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök februári meggyilkolása után, mert Szíriát vádolták a merénylet kitervelésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik