Nagyvilág

Pakisztán új atomreaktort épít?

Pakisztán új atomreaktort épít, amely évi 40-50 atomfegyverhez elegendő plutóniumot lesz képes előállítani - állítja a washingtoni székhelyű Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) hétfőn közzétett jelentésében.

A becslés, mely eredetileg a The Washington Post című lapban jelent meg, hétfőn került fel az intézet honlapjára. Műholdas felvételek tanúsága szerint Pakisztán egyetlen plutóniumgyártó reaktora mellett, Kusabban nagyszabású építkezés folyik, szakértők szerint egy új atomreaktor épül.


Ebben az 1000 megawattos termállal rendelkező hatalmas reaktorban évente több mint 200 kilogramm plutóniumot lehet majd előállítani. Atombombánként 4-5 kilogramm plutóniumot számolva ez évente 40-50 atomfegyver előállításához elegendő – olvasható a jelentésben.

Pakisztán jelenleg mintegy 10 kilogramm plutóniumot képes előállítani évente, ami két robbanófej gyártásához elegendő mennyiség – írta a The Washington Post.Az új kusabi reaktor építése valamikor 2000 márciusa után kezdődhetett. A jelentés szerzői szerint Pakisztán nem siet a reaktor befejezésével, és valószínűleg bizonyos nélkülözhetetlen alkatrészekben is hiányt szenved.


Nem reagáltak érdemben

A jelentésre reagálva Tasznim Aszlam pakisztáni külügyi szóvivő azt mondta, hogy országa ellenzi a nukleáris és hagyományos fegyverek versenyét Dél-Ázsiában, de elhárította azt a kérdést, hogy országa valóban épít-e új atomreaktort. Csupán annyit mondott, hogy a pakisztáni atomprogram és a kusabi létesítmények jól ismertek. Hozzátette, hogy ezek koordinátáit egy 1988-as egyezmény értelmében Indiával is megosztják.

Védelmébe vette Pakisztánt, mondván, hogy nem hazája volt az első ország, amely Dél-Ázsiában meghonosította az atomfegyvert. Ez nyilvánvaló utalás volt az ősellenségre, Indiára, amellyel Pakisztán 1947 óta három háborút vívott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik