Nagyvilág

Huszein és ügyvédei nélkül folytatódik a per

A kórházban mesterségesen táplált Szaddám Huszein és tiltakozó ügyvédei nélkül folytatódik hétfőn az iraki diktátor pere Bagdadban.

Szaddám Huszein július 8-án kezdett, s 16 hat napon át tartó éhségsztrájkja miatt került vasárnap kórházba, ahol – mint Dzsafar al-Muszavi iraki főügyész bejelentette – mesterségesen, szájon át táplálják. Nem vesznek részt a per következő szakaszában a megbuktatott elnök ügyvédjei sem, akik arra panaszkodnak, hogy az eljárás nem a szabályok szerint zajlik. A bíróság elutasította a védőügyvédek összes beadványát, melyeket a méltányos tárgyalás minimális feltételeinek biztosítása érdekében nyújtottak be.

A védelem ezért elhatározta, hogy teljesen felfüggeszti részvételét az eljárásban – közölték Szaddám Huszein ügyvédei, akik három társuk meggyilkolásának kivizsgálását, biztonságuk szavatolását is követelik.


Kórházban az exelnök


Szaddám Huszeint vasárnap szállították kórházba, mert a július 8-a óta folytatott éhségsztrájk miatt súlyos egészségügyi állapotba került. Keir-Kevin Curry alezredes, az amerikai hadsereg büntető intézményeinek szóvivője elmondta, hogy az egykori iraki elnök továbbra is éhségsztrájkot tart, de elfogadta egy csövön keresztül folyékony élelmiszerrel táplálják. Egészségi állapotát folyamatosan ellenőrzik az orvosok, és laboratóriumi teszteket hajtanak végre rajta, mint a többi éhségsztrájkoló foglyon. Perének hétfői tárgyalási napján azonban nem vesz részt.

A szóvivő szerint Szaddám Huszein két vádlott-társa is éhségsztrájkot folytat, de nevüket nem közölte. A 69 éves volt diktátor és a megdöntött iraki rendszer hét másik magas rangú vezetője ellen az a vád, hogy egy merényletkísérlet ürügyén a síiták lakta Dudzsail falu 148 lakosát kivégeztették.

A még októberben kezdődött pert a július 10-11-i tárgyalási napokat követően függesztették fel két hétre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik