Nagyvilág

Hatmilliós magyar segély Libanonnak

Azonnali, hatmillió forintos gyorssegélyt nyújt a libanoni kormánynak a Külügyminisztérium – közölte a tárca szóvivője.

„A segélyből alapvető élelmiszereket, gyermektápszert, bébiételeket, gyógyszert, valamint az elsősegélyezéshez szükséges orvosi eszközöket vásárolnak” – tudatta Polgár Viktor.


A külügyi tárca közleménye szerint a libanoni kormányfő levélben kereste meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, amelyben tájékoztatást adott a Libanonban kialakult helyzetről, és többek között humanitárius segítséget kért a károsultak támogatására. A libanoni kormány a károk enyhítésére sátrakat, áramfejlesztőket, víztisztítókat és tűzoltó felszerelést is kért.


Közben már hetvenegy magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni Libanonból Szírián keresztül az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus kirobbanása óta – adta hírül Medgyes Péter damaszkuszi nagykövet hétfőn. A hétfői géppel hazautazottak között volt egy kritikus eset is a terhességének 35. hetében lévő kismama személyében. Őt végül orvosi szakvélemény alapján indították útnak, és a Baptista Szeretetszolgálat orvosának kíséretében szerencsésen hazaérkezett Budapestre – mondta a nagykövet telefonon a szíriai fővárosból.


Minden magyar hazatér


A nagykövet tájékoztatása alapján a Libanonból menekülő turisták “nagy rohamán” már túl van a külképviselet, jelenleg nem tartózkodik Libanonból menekülő magyar a damaszkuszi nagykövetségen. A délutáni órákra várnak azonban négy magyart, akik a libanoni fővárosból mennek át Damaszkuszba a két külképviselet segítségével: a bejrúti magyar nagykövetség szállítja őket a szíriai határig, ahol pedig a damaszkuszi magyar képviselet munkatársai várják őket. Várhatóan a kedd reggeli géppel ők is hazajuthatnak Magyarországra – közölte Medgyes Péter.


A nagykövet tájékoztatása alapján a hajóval Libanonból Ciprusra távozókkal együtt lassanként minden magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni azok közül, akik segítséget kértek a magyar diplomáciától.


A damaszkuszi állapotokkal kapcsolatban Medgyes Péter elmondta, hogy a szíriai fővárosban legutóbb három nappal ezelőtt volt egy elég nagyszabású tüntetés Hezbollah-zászlókkal, és Izrael-ellenes jelszavakkal, amely azonban szerencsére békés tüntetés volt. A szíriai fővárosban jelenleg teljes béke honol, a szomszédos Libanonban zajló háború nyomai Damaszkuszban nem érezhetőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik