Nagyvilág

Újabb merényletek, közel hatvan áldozat Irakban

Két pokolgép robbant vasárnap reggel az iraki főváros, Bagdad főként síiták lakta keleti részében, legalább 42-en meghaltak - közölte a rendőrség. Egy másik pokolgép az északi olajvárosban, Kirkukban végzett 17 emberrel a nem végleges adatok szerint.

Mindkét bagdadi merénylet Szadrváros negyedben történt. Az első esetben a Dzsamila piacnál egy rendőrőrs közelében robbant fel egy kisbuszba rejtett pokolgép, amely 34 embert megölt, 73-at megsebesített.


Az öngyilkos sofőr egy járókelőkkel teli utcán állt meg, a rendőrőrs közelében, de nem a rendőröket vette célba, hanem minél több emberrel akart végezni – közölték a hatóságok.


A második robbanás pár órával később egy önkormányzati épületnél következett be. Ott 8 ember halt meg, és 20 megsebesült.


A Washingtonba induló Núri ak-Máliki miniszterelnök elítélte a kettős terrortámadást, és megesküdött, hogy megbüntetik a tetteseket.


Szadrvárosban órákkal korábban az amerikai és az iraki katonai egységek rajtaütöttek több épületen. Az akcióban egy ember meghalt, nyolc másikat őrizetbe vettek. Eredetileg két személyt akartak elfogni, aki a síita halálbrigádok tagja volt. Két túszt kiszabadítottak.


Július elején ugyanebben a városnegyedben autóba rejtett pokolgépes merényletben hatvanhat ember vesztette életét.
Kirkukban gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a törvényszék épülete előtt. A helyi idő szerint fél egykor bekövetkezett detonációt követően 17 holttest maradt az utcákon szemtanuk szerint, s ezt egy rendőrtiszt is megerősítette, hozzátéve, hogy félszázan sebesültek meg. Zsabdar Abdallah ezredes szerint elsősorban ügyvédek és rendőrök a robbantás áldozatai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik