Nagyvilág

Izrael célja eléréséig harcol

Izrael azt tervezi, hogy további katonákat küld Dél-Libanonba - adta hírül az izraeli katonai rádió. Éjszaka folytatódtak az izraeli légicsapások Libanonban. A repülőgépek bombázták Bejrútot, Szidón és Baalbek városát. Egy civil meghalt, hét másik pedig megsérült a támadásban.

Az izraeli hadsereg az offenzíva kezdete óta először mért csapást Szaida belvárosára, ahol 35 ezer menekült is tartózkodik – adta hírül a rádio.hu. Korábban az izraeli elit egységek elfoglalták a dél-libanoni Marún ar-Rasz falut, ahonnan több napos heves harcok után űzték el a Hezbollah fegyvereseit.

Közben megtalálták egy Dél-Libanonban eltűnt izraeli katona holttestét, akinek még a múlt heti összecsapások közben veszett nyoma. Eddig több mint 400, többségében libanoni civil esett áldozatul a 12 napja tartó izraeli offenzívának.

A Hamász is lövi Izraelt

Palesztin fegyveresek a Gázai övezetből öt rakétával támadták Izraelt vasárnap kora reggel – tájékoztatott az MTI. A rakéták a dél-izraeli Szderót területére hullottak és sem személyi sérülést, sem anyagi kárt nem okoztak. A palesztin kormányt alkotó Hamász katonai szárnya, az Ezzedin el-Kasszám Brigádok közleményben számolt be arról, hogy fegyveresei mérték a rakétacsapásokat Izraelre.


Izrael emberi jogokat sértett


Megsértette az emberi jogokat Izrael azzal, hogy bombázta a libanoni főváros, Bejrút zsúfolt lakónegyedeit – közölte vasárnap Jan Egeland, az ENSZ-főtitkár emberiességi ügyekben illetékes helyettese.


Az ENSZ-főtitkár illetékes helyettese több mint 100 millió dollárra becsülte az izraeli offenzíva elől elmenekült libanoniak megsegítéséhez szükséges összeget . Egeland elmondta, hogy az ENSZ átfogó segélyakciót szervez, de véget kell vetni az erőszaknak. A bombázások sok emberi áldozattal jártak, és nem jelentenek megoldást (az ország déli részén kialakult konfliktusban) – tette hozzá.


Jeruzsálemben több ország külügyminisztere

A térségben közvetít a német és a francia külügyminiszter, és vasárnap várják Jeruzsálembe brit és amerikai kollégájukat is.

Izrael folytatja libanoni offenzíváját, amíg el nem éri célját, a Hezbollah síita szervezet fegyvereseinek kiszorítását a határ térségéből – jelentette ki vasárnap Amír Perec védelmi miniszter Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel tartott találkozóján.


Perec a találkozón hangoztatta: a zsidó állam célja, hogy az Izraellel határos területen a libanoni hadsereg állomásozzon. Figyelembe véve azonban annak gyengeségét, Izraelnek középtávon el kell fogadnia egy nemzetközi erő jelenlétét. A védelmi miniszter szerint egy ilyen erő irányításával a NATO-t bízhatnák meg.

Kim Howells brit külügyminiszter elutazása előtt élesen bírálta Izraelt, mert szerinte a kollektív bűnösség elvét alkalmazza a libanoniakkal szemben. A politikus azt hangoztatta, hogy ha Izraelnek a Hezbollah szervezettel van baja, akkor az ő állásaikat támadja, és ne Libanont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik