Nagyvilág

Slota izmait mutogatná

Ján Slota, a magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke egy cseh lapban jelezte: irigyli a cseheket, hogy elűzték országuk területéről a németeket, és ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában.

A Robert Fico vezette új szlovák kormánykoalíció egyik pártjának elnöke a konzervatív Lidové Novinyben megjelent beszélgetésben keményen bírálta a cseh pártokat és politikusokat, hogy „normális” pártnak tartják a Magyar Koalíció Pártját, amelynek állítólagos célja Szlovákia szövetségi állammá való átalakítása, a trianoni szerződés és a Benes-dekrétumok átértékelése. „Ha a Benes-dekrétumokat semmissé nyilvánítanák, az egész Közép-Európa számára hatalmas problémát jelentene” – fogalmazott Slota.

Megjegyezte, hogy pártja nem a magyarok ellen, hanem az MKP azon képviselői ellen harcol, akik kisebbségként elnyomják a többségi nemzetet, mégpedig annak saját területén. Amíg a MKP képviselői Szlovákiát nem tekintik hazájuknak, hanem Nagy-Magyarország részének, addig ő a párt betiltása mellett lesz. Az MKP által követelt politikai autonómiát Slota nagyon veszélyesnek tartja.

Az újságíró, Lubos Palatának, megjegyzésére, miszerint a csehek tehát örülhetnek annak, hogy a II. világháború után már kiűzték a németeket, Slota kijelentette: „Inkább nem mondok semmit. Én cseh barátainknak, testvéreinknek kívánom, hogy ilyen nyugodtak legyenek, mint amilyenek, és mutogathassák izmaikat. Én irigylem őket” – válaszolt a szlovák politikus, aki úgy véli, hogy a szlovákok az egykori történelmi Magyarországon ezer évig „rabszolgaságban” éltek.

A politikus szerint Dél-Szlovákiában a magyarok uralkodnak, és „a Szlovák Köztársaság felségterületén” elnyomják a szlovákokat, ott szlovákul nem lehet senkivel szót érteni. Míg Komáromban Cirill és Metód szlovák hittérítők szobrát a Matica Slovenská székházának a bejárata fölé tudták csak elhelyezni, addig Rozsnyóban „szobrot emeltek Kossuth Lajosnak, a szlovákok gyilkosának, aki aláírta Stúrék (szlovák nemzeti mozgalom a 19. század közepén) halálos ítéletét, Kassán pedig Rákóczinak emeltek szobrot, aki nyolcvanezer szlovákot gyilkolt meg” – állította.


Attilának, aki „egész Európában gyilkolt” pedig Szlovákia szerte vannak emlékművei. „Ezek után valaki még csodálkozik, hogy létezik a SNS, amely azon szlovákok jogaiért harcol, akik ezer évig éltek magyar elnyomás alatt?” – tette fel a költői kérdést a pártelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik