Nagyvilág

Meghalt a Mészáros

Meghalt Ta Mok, a csak „mészárosként” emlegetett, brutalitásáról hírhedt egykori kambodzsai vörös khmer kommunista mozgalom katonai parancsnoka - közölte az elhunyt ügyvédje.

Ta Mok 82 esztendős volt, 1999-es letartóztatása óta börtönben tartották, de megromlott egészségi állapota miatt a múlt hónap végén egy phnompeni kórházba szállították. Magas vérnyomásban, tüdőbajban és légzési nehézségekben szenvedett. Ta Mok, eredeti nevén Ung Choeun, egyike volt a vörös khmer még élő két legfontosabb vezetőjének, akik ellen népirtás és emberiesség elleni bűnök miatt – három évtizeddel a rémuralom után – jövőre bírósági tárgyalást terveztek.

A különbíróság 30 külföldi és kambodzsai bíróját nemrég eskették fel. Egyelőre nem tudni, hogy a ma már élemedett korú egykori rémeken kívül még kiket állítanak a Kambodzsa és az ENSZ által közösen létrehozott különbíróság elé. A vörös khmerek másik letartóztatásban lévő egykori vezetője a Holland néven emlegetett Kaing Khek Iev, aki a hírhedt phnompeni S-21 kínzóközpontot vezette.

A vörös khmerek 1975-ben ragadták magukhoz a hatalmat, amelynek négy évvel később vietnami csapatok vetettek véget. A rémuralom alatt becslések szerint mintegy kétmillió kambodzsai, a lakosság jó egynegyede veszítette életét kivégzések, éhezés vagy az embertelen életkörülmények következtében. A vörös khmerek több más vezetője, köztük az 1998-ben meghalt egykori diktátor, Pol Pot helyettese, Nuon Chea máig háborítatlanul él Kambodzsában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik