Nagyvilág

ENSZ: a megszállás a Hezbollahot erősítené

Az izraeli légierő 150 célpontot bombázott az elmúlt 24 órában Libanonban - közölte szombaton egy katonai szóvivő. Az ENSZ óv a libanoni inváziótól.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár figyelmeztette Izraelt, hogy egy esetleges libanoni invázió fokozná a Hezbollah Izrael-ellenes támadásait, egyúttal arra buzdította Washingtont, hogy vonja be Szíriát és Iránt a konfliktus megoldásának keresésébe.

A főtitkár a CNN amerikai hírtelevízióban ismét síkraszállt egy nemzetközi biztonsági erőnek a libanoni-izraeli határtérségbe küldése mellett. Ezt a javaslatot Izrael eddig elutasította. Annan szerint ha az izraeli csapatok huzamosabb ideig Dél-Libanonban maradnának, ez csak növelné az ellenállást velük szemben, mert jelenlétük mások számára megszállást jelentene.

Izraelnek rendkívüli óvatosságról kell tanúságot tennie a Libanon ellen tervezett invázió eldöntésében – jelentette ki Margaret Beckett brit külügyminiszter, aki a Financial Times című napilapban szombaton megjelent interjúban „rendkívül veszélyesnek” nevezte a libanoni helyzetet.

Úgy vélekedett: „Egy rossz számításnak, egy hibának drámai hatása lehet.” Éppen ezért, emlékeztetett Beckett, London kezdettől fogva nagy óvatosságra és visszafogottságra intette Izraelt. A brit külügyminiszter felidézte, hogy Izraelnek „igen hosszú idejébe telt legutóbb a Libanonból való kivonulás és ez mindkét oldalon számos emberéletbe került”, utalva ezzel Dél-Libanon 18 évig tartó megszállására.


150 célpontot támadtak

A Libanonban éjszaka támadott objektumok között több fegyverraktár, 11 rakétakilövő állás, valamint 12, Libanont Szíriával összekötő út volt. Közben az izraeli tüzérség rendszeresen lövi a libanoni határövezetet, ahonnan a Hezbollah síita szervezet rakétatámadásait indítja Észak-Izrael ellen – áll a kommünikében.

Közben a Libanonban állomásozó ENSZ-erők arról számoltak be, hogy Izrael három nappal ezelőtt állásokat épített ki két libanoni határfaluban, de egyelőre nem vezényeltek ide jelentős erőket. A tíz napja tartó harcok eddig 362 halálos áldozatot követeltek Libanonban és 34-et Izraelben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik