Nagyvilág

Szent háború Szomáliában

Szent háborúval fenyegették meg csütörtökön a szomáliai iszlám harcosok az országba hatoló etióp hadsereget, amely szemtanúk szerint bevonult a Szomália középső részén fekvő Baidoa városába, az ENSZ támogatását élvező kormány székhelyére.

“Isten akaratával kiűzzük országunkból az etiópokat és szent háborút indítunk ellenük” – jelentette ki az iszlámisták egyik védelmi illetékese. Muhtar Robov sejk szerint mintegy 20 etiópiai katonai jármű hatolt be Szomáliába.

Független elemzők szerint Etiópia több ezer katonát küldött Szomáliába és még többet vont össze határain, hogy elrettentse a szomáliai iszlámista egységeket, amelyek június 5-én átvették a főváros, Mogadishu ellenőrzését az amerikai támogatást élvező haduraktól.

Szemtanúk beszámolói szerint mintegy száz páncélozott harcjárművel érkeztek etióp katonák Baidoa városába, ahol a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el. Az Abdullahi Juszuf elnök vezette szomáliai kormány csütörtökön azonban tagadta, hogy etióp erők jelentek volna meg a városban. “Nincsenek etióp csapatok a városban, az iszlám milíciák csupán megpróbálják megtéveszteni a közvéleményt” – állította a szomáliai információs miniszter helyettese, aki szerint “az iszlám milíciák meg akarják támadni Baidoát és csupán ürügyet keresnek erre.”

Etiópia a Baidoa városában székelő kormányt támogatja, amely mindeddig nem volt képes hatalmát az ország egészére kiterjeszteni. Etiópia vezetői többször figyelmeztettek: letörnek minden olyan akciót, amely arra irányul, hogy az iszlám erők elfoglalják Baidoát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik