Külföld

Szent háború Szomáliában

admin
admin

2006. 07. 21. 12:51

Szent háborúval fenyegették meg csütörtökön a szomáliai iszlám harcosok az országba hatoló etióp hadsereget, amely szemtanúk szerint bevonult a Szomália középső részén fekvő Baidoa városába, az ENSZ támogatását élvező kormány székhelyére.

“Isten akaratával kiűzzük országunkból az etiópokat és szent háborút indítunk ellenük” – jelentette ki az iszlámisták egyik védelmi illetékese. Muhtar Robov sejk szerint mintegy 20 etiópiai katonai jármű hatolt be Szomáliába.

Független elemzők szerint Etiópia több ezer katonát küldött Szomáliába és még többet vont össze határain, hogy elrettentse a szomáliai iszlámista egységeket, amelyek június 5-én átvették a főváros, Mogadishu ellenőrzését az amerikai támogatást élvező haduraktól.

Szemtanúk beszámolói szerint mintegy száz páncélozott harcjárművel érkeztek etióp katonák Baidoa városába, ahol a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el. Az Abdullahi Juszuf elnök vezette szomáliai kormány csütörtökön azonban tagadta, hogy etióp erők jelentek volna meg a városban. “Nincsenek etióp csapatok a városban, az iszlám milíciák csupán megpróbálják megtéveszteni a közvéleményt” – állította a szomáliai információs miniszter helyettese, aki szerint “az iszlám milíciák meg akarják támadni Baidoát és csupán ürügyet keresnek erre.”

Etiópia a Baidoa városában székelő kormányt támogatja, amely mindeddig nem volt képes hatalmát az ország egészére kiterjeszteni. Etiópia vezetői többször figyelmeztettek: letörnek minden olyan akciót, amely arra irányul, hogy az iszlám erők elfoglalják Baidoát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.