Nagyvilág

Az USA is menti állampolgárait Libanonból

Az Egyesült Államok is megkezdte szerdán állampolgárainak kimenekítését Libanonból, közben folytatódott a legkülönbözőbb állampolgárságú külföldiek evakuálása, folyamatosan távoznak az országból a magyarok is.

Az amerikaiakat Cipruson keresztül menekítik, az akcióban kilenc hadihajó, több ezer tengerészgyalogos és haditengerész vesz részt. Szerdán a tervek szerint több mint 2400 honfitársuknak segítenek elhagyni az országot, délután az első ezer amerikaival a fedélzetén már kifutott a bejrúti kikötőből Ciprus felé egy luxus óceánjáró. Ezek az első jelentősebb csoportok abból a 8000 amerikaiból, aki távozni akar.

Folyamatosan hagyják el Libanont a magyar állampolgárok: tucatnyian érkeztek meg szerdán Damaszkuszba, további öten pedig az esti órákban, Cipruson keresztül távoznak majd az arab országból – tájékoztatott a bejrúti és a damaszkuszi magyar nagykövet. A damaszkuszi nagykövetségen szerdán 12 magyar állampolgár tartózkodott, ők remélhetőleg csütörtökön a Malév járatával térhetnek haza – mondta el Medgyes Péter damaszkuszi nagykövet. Tamás Lajos bejrúti nagykövet közlése szerint folyamatosan jelentkeznek újabb és újabb magyarok, szerdán ismét mintegy kéttucatnyian várakoztak a kijutásra.

A világ sok más országa is igyekszik hajókat, repülőgépeket küldeni Libanonba vagy környékére állampolgáraiért, köztük olyan távoliak is, mint Brazília vagy Chile. Kanada – amelynek mintegy 40 ezer állampolgára (zömük kettős állampolgár) él Libanonban – szintén szerdára tervezte a távozni akarók tömeges kimenekítésének megkezdését. Az ENSZ New York-i székhelyén helyi idő szerint kedd este közölték, hogy kimenekítik az országból azokat a világszervezeti alkalmazottakat, akikre ott nincs feltétlenül szükség. Az országot a külföldieket menekítő hajók egy tengeri folyosón hagyhatják el, amit az izraeli haditengerészet biztosít erre a célra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik