Külföld

Szüleikről jelentettek a Securitate gyermek besúgói

admin
admin

2006. 07. 19. 12:59

Kiskorúakat is alkalmazott besúgóként az egykori román kommunista rendszer titkosszolgálata, a Securitate – idézte a szerdai román sajtó Cazimir Ionescut, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) szóvivőjét.

A Ceausescu-rezsim hírhedt titkosszolgálatának ezzel kapcsolatos tevékenységéről a minap már napvilágot láttak sajtójelentések, de az információ akkor robbant bombaként, amikor az átvilágító bizottság szóvivője maga is megerősítette azt.

Eszerint a Securitate annak idején 12–14 éves diákokat is beszervezett azzal a céllal, hogy szüleikről, más rokonaikról, illetve tanáraikról szolgáltassanak információkat. A gyermekek egy része jóhiszeműen vállalta a megbízatást, másokat kényszeríteni kellett. Tény, hogy akiket kiszemeltek erre a célra, azoknak nyilatkozatot kellett aláírniuk. Ebben kötelezték magukat: jelentést tesznek arról, hogy az említett felnőttek közül ki mesél rendszerellenes politikai vicceket, tartanak-e kapcsolatot külföldiekkel, hallgatják-e a Szabad Európa Rádiót.

Fontos volt a bizalom

A titkos szerv emberei elsősorban a szerény jövedelmű családok gyermekeit környékezték meg, ezen belül is azokat, akik kollégiumokban éltek és jó tanulók voltak. Nem véletlenül az eminenseket, a kulturális és sportrendezvényeken aktívan résztvevőket használták fel, hiszen ők élvezték a tanárok és a diáktársak bizalmát. A Securitate minden román megyében tartott fenn kiskorúakból álló besúgóhálózatot.

Mint Ionescu elmondta, a behálózott diákok többségével a középiskola elvégzése után megszakították a kapcsolatot, ugyanis legtöbben közülük nem végeztek egyetemet. A Ziua azonban szerdai számában tudni vélte, hogy az egykori „apró besúgók” közül néhányan a mostani belföldi elhárítás (SRI) vagy a külföldi hírszerzés (SIE) informátori hálózatának a tagjai.

Előléptették

Ami az egykori beszervezőket illeti, a román napilap sejteti, hogy nem esett bántódásuk a rendszerváltás után. Konkrétan is említi az egyik – akkor századosi rangban lévő – tisztet, aki Szeben megyében harminchat gyermeket „állított szolgálatba”. Ez a személy nemcsak hogy nem bűnhődött meg tetteiért a diktatúra bukása után, hanem előléptették a mai SRI munkatársaként – írja a Ziua.

Cazimir Ionescu a sajtónak hangsúlyozta: a behálózott általános iskolás gyerekek valójában a kommunista rendszer áldozatai, jelentéseik többnyire ártalmatlanok voltak, ezért nem vonják be őket az átvilágítandók körébe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.