Nagyvilág

Nem kizárt egy Libanon elleni nagyobb invázió

Nem zárta ki egy Libanon elleni nagyobb invázió lehetőségét egy keddi rádióinterjúban Mosé Kaplinszki tábornok, az izraeli hadsereg vezérkari főnökének helyettese. Az izraeli kormányfő szintén a harc folytatását ígérte.

Kaplinszki az izraeli állami rádióban úgy nyilatkozott, hogy az izraeli hadsereg képes annyira meggyengíteni a Hezbollahot, hogy ne tudjon többé rakétákat kilőni Izraelre. “A hadseregnek sokféle cselekvési lehetősége van” – mondta, majd, egy kérdésre válaszolva, hozzátette: “Jelenleg nem hiszem, hogy mozgósítanunk kellene nagyobb szárazföldi erőket Libanon ellen, de ha ezt kell tennünk, megtesszük”.

Az izraeli vezérkari főnök helyettese elmondta továbbá, hogy a libanoni hadműveletek kezdete óta összesen 12 civil és 13 katona halt meg Izraelben a Hezbollah rakétáitól, illetve palesztinok ciszjordániai és Gázai övezetbeli támadásaitól. Közölte azt is, hogy a Gázai övezetben elrabolt izraeli tizedes, valamint a Hezbollah fogságában lévő két katona életben van és mindent megtesznek kiszabadításukért.


A kormányfő a folytatást ígér

A Hezbollah gerillái ellen indított harc folytatását ígérte hétfőn a jeruzsálemi parlamentben az izraeli kormányfő, kilátásba helyezve a libanoni síita szervezet infrastruktúrájának elpusztítását. Ehud Olmert Szíria és Irán ügynökeinek nevezte a Libanonban és a Gázai övezetben tevékenykedő arab fegyvereseket. Egyúttal leszögezte: az ellenük indított offenzíva mindaddig folytatódni fog, amíg ki nem szabadul fogságukból az elrabolt három izraeli katona, és a libanoni hadsereg át nem veszi az Izraellel határos dél-libanoni térség ellenőrzését.

A fegyveres konfliktus hatodik napján mondott, szenvedélyes hangú beszédében az izraeli miniszterelnök kijelentette: nem lesz kegyelem azokkal a fegyveresekkel szemben, akik rakétákkal lövik Izrael városait. “Ha lakosainkat és városainkat rakétákkal támadják, akkor válaszunk háború lesz, amelyet teljes erőbedobással, maximális elszántsággal, bátorsággal és áldozatkészséggel” vívunk meg – hangoztatta Olmert. Dicsérte az izraeli lakosságot, amely bátran és egységesen viselkedik a rakétatámadások láttán. A szónoki emelvényen imát mondott az elhurcolt katonákért. “Mindent meg fogunk tenni, hogy hazahozzuk őket” – jelentette ki, hozzátéve, hogy Izrael nem köthet alkut az emberrablókkal, mert az újabb túszejtésekhez vezetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik