Külföld

Nem kizárt egy Libanon elleni nagyobb invázió

admin
admin

2006. 07. 18. 07:59

Nem zárta ki egy Libanon elleni nagyobb invázió lehetőségét egy keddi rádióinterjúban Mosé Kaplinszki tábornok, az izraeli hadsereg vezérkari főnökének helyettese. Az izraeli kormányfő szintén a harc folytatását ígérte.

Kaplinszki az izraeli állami rádióban úgy nyilatkozott, hogy az izraeli hadsereg képes annyira meggyengíteni a Hezbollahot, hogy ne tudjon többé rakétákat kilőni Izraelre. “A hadseregnek sokféle cselekvési lehetősége van” – mondta, majd, egy kérdésre válaszolva, hozzátette: “Jelenleg nem hiszem, hogy mozgósítanunk kellene nagyobb szárazföldi erőket Libanon ellen, de ha ezt kell tennünk, megtesszük”.

Az izraeli vezérkari főnök helyettese elmondta továbbá, hogy a libanoni hadműveletek kezdete óta összesen 12 civil és 13 katona halt meg Izraelben a Hezbollah rakétáitól, illetve palesztinok ciszjordániai és Gázai övezetbeli támadásaitól. Közölte azt is, hogy a Gázai övezetben elrabolt izraeli tizedes, valamint a Hezbollah fogságában lévő két katona életben van és mindent megtesznek kiszabadításukért.


A kormányfő a folytatást ígér

A Hezbollah gerillái ellen indított harc folytatását ígérte hétfőn a jeruzsálemi parlamentben az izraeli kormányfő, kilátásba helyezve a libanoni síita szervezet infrastruktúrájának elpusztítását. Ehud Olmert Szíria és Irán ügynökeinek nevezte a Libanonban és a Gázai övezetben tevékenykedő arab fegyvereseket. Egyúttal leszögezte: az ellenük indított offenzíva mindaddig folytatódni fog, amíg ki nem szabadul fogságukból az elrabolt három izraeli katona, és a libanoni hadsereg át nem veszi az Izraellel határos dél-libanoni térség ellenőrzését.

A fegyveres konfliktus hatodik napján mondott, szenvedélyes hangú beszédében az izraeli miniszterelnök kijelentette: nem lesz kegyelem azokkal a fegyveresekkel szemben, akik rakétákkal lövik Izrael városait. “Ha lakosainkat és városainkat rakétákkal támadják, akkor válaszunk háború lesz, amelyet teljes erőbedobással, maximális elszántsággal, bátorsággal és áldozatkészséggel” vívunk meg – hangoztatta Olmert. Dicsérte az izraeli lakosságot, amely bátran és egységesen viselkedik a rakétatámadások láttán. A szónoki emelvényen imát mondott az elhurcolt katonákért. “Mindent meg fogunk tenni, hogy hazahozzuk őket” – jelentette ki, hozzátéve, hogy Izrael nem köthet alkut az emberrablókkal, mert az újabb túszejtésekhez vezetne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.