Nagyvilág

Fico és Slota a legnépszerűbbek Szlovákiában

Több mint 5 százalékponttal emelkedett Robert Fico szlovák miniszterelnök népszerűsége azóta, hogy megnyerte a június 17-i parlamenti választásokat. A kormányfőt népszerűségben a magyarellenes Jan Slota, Ivan Gasparovic államfő, majd Vladimir Meciar követi.

A szlovák statisztikai hivatal közvélemény-kutató intézetének felmérése szerint a szlovákok jelenleg Ficóban bíznak a legjobban a hazai politikusok közül, bizalmi indexe a júniusi 27,4 százalékról júliusban 32,5 százalékra emelkedett. Fico után leginkább Ján Slotában, az új kormányba bevont, szélsőségesen magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezérében bíznak a szlovákok, 12,6 százaléknyian.

Harmadik helyen – 10,6 százalékos bizalmi indexszel – Ivan Gasparovic államfő áll. Alig marad el mögötte a volt miniszterelnök, a jelenlegi koalícióban ugyancsak részt vevő Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elnöke. Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke iránt a szlovák állampolgárok 9,4 százaléka viseltetik bizalommal. Mikulas Dzurinda előző kormányfő, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) volt kormánypárt vezetője ugyancsak közel 9,4 százalékkal a hatodik helyre szorult a felmérésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik