Nagyvilág

Véres tűzijáték a Közel-Keleten

Emberek tízezrei menekülnek észak felé Libanon déli részéből, miközben az izraeli támadások áldozatainak száma meghaladta a 150-et. Bár a Hezbollah bejrúti épületei romokban hevernek, a gerillaszervezet újabb rakétákat lőtt Észak-Izraelre. Javaslatcsomag az ENSZ-től.

A bejrúti kikötő elleni hétfő reggeli izraeli légitámadásnak két polgári halálos áldozata van kikötői tisztségviselők szerint, Észak-Izraelben pedig hárman sebesültek meg Libanonból indított újabb rakétatámadásokban az izraeli hadsereg közlése szerint. Az izraeli légierő hétfőn ismét támadta a libanoni főváros déli részét is, ahol a Hezbollah síita gerillaszervezet főhadiszállása és egyéb létesítményei vannak, de mostanra a lázadószervezet minden épülete már romokban hever. Az offenzívát a Hezbollah felszámolására indította a zsidó állam múlt szerdán. Az izraeli támadás halálos áldozatainak száma a hatodik napon, hétfőn 19 új áldozattal 167-re emelkedett.

Hétfő hajnalban mintegy 15, Libanonból indított katyusa-rakéta csapódott be Észak-Izraelben, összesen három embert megsebesítve – közölte egy katonai szóvivő. A katonai rádió szerint a támadásoknak nyilvánvalóan egy jelentős katonai támaszpont volt a célpontja. Az izraeli média jelentése szerint hétfőn déltájban újabb rakétatámadást intézett a Hezbollah az észak-izraeli Haifa kikötőváros, a harmadik legnagyobb izraeli város ellen, a rakéták azonban ezúttal senkit sem sebesítettek meg. Előző nap a rakéták nyolc ember halálát okozták Haifában.

Menekülők és kimenekülők

Libanon déli részéből, az izraeli határ térségéből jelentős tömegek vándorolnak észak felé a folytatódó bombázások ellenére is – közölte a rendőrség. A határtérség legtöbb falvából útra keltek az emberek, gyalog, mentőautókon és más járműveken összetorlódva a bombázások miatt nehezen járható utakon. Szúr (Türosz) dél-libanoni kikötővárosba 25 ezer menekült érkezett, ebből tízezer vasárnap estétől hétfő reggelig.

Izrael együttműködik a külföldiek libanoni kimenekítésében az USA-val és az EU-val – erősítette meg hétfőn egy magas rangú izraeli biztonsági tisztviselő. A bejrúti nemzetközi repülőtér bezárását követően, amelyet többször bombázott az izraeli légierő, több nyugati követség megszervezte, hogy állampolgárait tengeri úton menekítsék ki az országból, az izraeli hadsereg azonban a libanoni kikötőket is blokád alatt tartja. Európaiak százai – köztük britek, franciák és oroszok – kezdhették meg a szervezett menekülést Libanonból hétfőn, az ország elleni izraeli légitámadások hatodik napján. Több más nyugati állam is szakértőket küldött Bejrútba, hogy megszervezze állampolgárai kijuttatását.

A tel-avivi magyar nagykövetségnek egy-két kisebb jelentőségű esettől eltekintve nem kellett segítséget nyújtania olyan magyar turistáknak, látogatóknak, akik a közel-keleti helyzet miatt el akarják hagyni Izraelt – tájékoztatta az MTI-t hétfőn Gyenge András izraeli magyar nagykövet. Hozzátette: a tel-avivi nemzetközi repülőtér normálisan működik. Nem tapasztalható az sem, hogy elhagynák Izraelt az ott élő magyar állampolgárok.

Kulcsszerepben az ENSZ

Javaslatcsomagot juttatott el a libanoni kormánynak az ENSZ és az EU a közel-keleti válság lezárására – vált ismeretté hétfőn térségbeli diplomáciai körökből. A javaslatot a bejrúti kormány továbbította a Hezbollahnak, amely azonban egyelőre még nem adott választ rá. Az indítvány értelmében a Hezbollah visszaadná Izraelnek azt a két katonát, akiket a múlt héten rabolt el, a zsidó állam pedig cserében leállítaná libanoni offenzíváját. Az ajánlat ugyanakkor nem tartalmazza a Hezbollah szorgalmazta fogolycserét.

Izrael ellenzi nemzetközi erők Libanonba vezénylését – közölte egy magas rangú izraeli tisztviselő hétfőn, Miri Eiszin kormányszóvivő pedig korainak minősítette az ENSZ főtitkára által és a nyolcak csúcsértekezletén is megfogalmazott javaslatot. Az izraeli kormányfőhöz közelálló, neve elhallgatását kérő személy elmondta, hogy Olmert szerint a nemzetközi erők nem segítenék a helyzet rendezését Libanonban, helyette azt szeretné, hogy libanoni erők vegyék át az ellenőrzést Libanon Izraellel határos térségében, és leszerelné a Hezbollah fegyvereseit.

Az izraeli külügyi szóvivő ugyanaznap elképzelhetőnek mondta, hogy diplomáciai megoldással lehet véget vetni a libanoni válságnak. “Tudjuk, hogy katonai megoldással nem lehet semlegesíteni a Hezbollahot. A megoldás diplomáciai (lehet)” – hangoztatta Mark Regev. Véleménye szerint Izrael érdekei – összhangban az ENSZ 1559-es és 1680-as számú határozataival – megegyeznek a nemzetközi közösség érdekeivel. “Ha a nemzetközi közösség nagyobb elkötelezettséget mutatott volna, megelőzhető lett volna a jelenlegi libanoni helyzet” – folytatta. A kialakuló új libanoni helyzetben (a Hezbollah állásai elleni izraeli offenzíva nyomán) lehetővé válik, hogy hozzájáruljunk az ENSZ határozatainak végrehajtásához – tette hozzá. “Az egyetlen célunk a Hezbollah semlegesítése. Az egyetlen eszköz erre a nemzetközi közösség mozgósítása és elkötelezettsége lehet” – hangoztatta.

A Hezbollah egyik szoros szövetségese, az iráni Forradalmi Gárda vezetője szerint Izrael azzal vethetne véget a konfliktusnak, hogy beleegyezik a fogolycserébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik