Nagyvilág

Legalább 86 áldozata van a jávai szökőárnak

Legalább nyolcvanhat ember meghalt, hatvannyolcan súlyosan megsérültek és több mint százan eltűntek a Jáva partvidékén hétfőn végigsöpört kétméteres szökőárban, amely jelentős károkat okozott szállodákban, éttermekben és lakóházakban is az Indonéziához tartozó szigeten - közölte az indonéz vöröskereszt.

A Jáva nyugati partján lévő Pangandaran üdülőhelyen legalább 37 halottat követelt a természeti csapás, két másik tengerparti térségben pedig 9 személy vesztette életét, de a veszteségmérleg még korántsem végleges – jelentette a Metro televízió egy helyi parlamenti képviselőre hivatkozva. További egy személy haláláról számoltak be a helyi hatóságok a 100 kilométernyire keletre fekvő Puring-öbölből, ahol további 19 ember eltűnt.

A földmozgás epicentruma 48 kilométeres mélységben volt az Indiai-óceánban, a tengerfenék alatt, Jáva nyugati partjától 240 kilométerre délnyugatra. Egyes szeizmológiai állomások szerint ereje a Richter-skálán mérve 5,5-ös volt, más mérések alapján 6,8 vagy akár 7,7-es erősségű is lehetett. A jakartai magyar nagykövetségnek egyelőre nincs tudomása arról, hogy magyar állampolgárok is érintettek lettek volna a jávai szökőárban – közölte Gémes Ferenc, a jakartai magyar külképviselet konzulja.

Hatta Radjasa indonéz közlekedési miniszter arra szólította fel a fenyegetett partvidék lakosságát, hogy vonuljon biztonságos helyre. Elmondta: tudomása van arról, hogy a cunami két tengerparti városra csapott le, ezért arra kérte az ott tartózkodókat, hogy pánik nélkül, fegyelmezett rendben távozzanak a térségből. A külföldi és helyi turisták körében egyaránt népszerű Pangandaran üdülőhelyen az emberek a környék dombjaira menekültek. Egy szemtanú elmondta, hogy a strandon lévő épületek romba dőltek, a kikötőben horgonyzó hajókat a szállodaépületeknek repítették a partra zúduló hullámok.

Előzőleg a csendes-óceáni cunamielőrejelző központ szökőárriadót rendelt el Jáván, az ausztráliai Karácsony-szigeten és az indiai Nikobár-szigeteken a nagy erejű földrengés miatt, amelyet az indonéz fővárosban, Jakartában is érezni lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik