Nagyvilág

USA: az azonnali tűzszünet nem megoldás

Az amerikai külügyminiszter szerint az azonnali tűzszünet azért nem megoldás a Közel-Keleten kialakult helyzetre, mert azzal a szélsőséges iszlám szervezetek újra abba a helyzetbe kerülnének, hogy folytassák a rakétatámadásaikat Izrael ellen.

Rossz jelzés lenne az iszlám szélsőséges libanoni Hezbollah és palesztin Hamász számára, ha az átmeneti fegyvernyugvás után újra abba a helyzetbe kerülhetnének, hogy folytassák Izrael elleni rakétatámadásaikat – mutatott rá Condoleezza Rice vasárnap a szentpétervári G8-csúcs margóján. Rice szerint a Közel-Keleten olyan tartós megoldásra van szükség, amely a mérsékelt erőket, így Mahmúd Abbász palesztin elnököt vagy Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnököt erősíti. Ha az erőszak úgy ér véget, hogy a Hezbollah és a Hamász megőrizheti fegyvereit és az Izrael elleni rakétatámadások képességét, Szíria és Irán pedig továbbra is kézben tarthatja a kulcsot, akkor hamarosan újra még rosszabb helyzet állhat elő – érvelt Rice médiajelentések szerint.

A szélsőségesek nem csak Izrael ellen harcolnak, hanem általában a béke alapjait támadják. Az Izrael elleni legutóbbi támadások és az emberrablások támadást jelentenek a közel-keleti békéhez vezető lépések ellen – tette hozzá az amerikai külügyminiszter.

Mérsékletes önvédelem

A probléma megoldásában Rice szerint fontos szerep juthat az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) 1559-es határozatának, amely sürgeti Libanon szuverenitásának tiszteletben tartását és olyan nem állami, fegyveres erők leszerelését, mint a Hezbollah. Izraelnek joga van az önvédelemhez – ismételte meg az amerikai miniszter, de egyben azt üzente a zsidó államnak, hogy hadműveleteivel nem szabad aláásnia a zsenge libanoni demokráciát. Mint mondta, telefonon tudatta Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel, hogy az Egyesült Államokat aggasztják az ártatlan civil áldozatok, és mérsékletet vár Izraeltől.

Mindamellett a BT-ben az Egyesült Államok meggátolt minden lépést a libanoni tűzszünet ügyében, azzal érvelve, hogy a diplomácia központja a szentpétervári csúcsra terelődött át. Bush elnök arra törekszik, hogy a Közel-Keletre vonatkozó G8-állásfoglalás mutasson rá a Hezbollah, valamint Szíria és Irán felelősségére az Izraellel támadt jelenlegi konfliktusban – közölték amerikai diplomaták.

G8: nem mindenki ért egyet Amerikával

Bár valamennyi G8-vezető elítélte a Hezbollah rakétatámadásait és a két izraeli katona elrablását, Jacques Chirac francia elnök túlzottnak minősítette Izrael katonai reagálását. A házigazda Vlagyimir Putyin orosz elnök is arról beszélt, hogy az ellencsapásnak arányosnak kell lennie. Putyin úgy vélte, hogy Izrael távolabbi célokat követ, mint katonáinak kiszabadítása. Ezzel nyilván arra célzott, hogy Izrael katonailag meg akarja gyengíteni a Hezbollahot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik